Stručnjaci pomoću tla sa asteroida tragaju za porijeklom života na Zemlji

Japanski stručnjaci za svemir će ispitati uzorke tla donijete sa udaljenog asteroida kako bi pokušali otkriti izvor toplote koji je izmijenio to nebesko tijelo.

‘Hayabusa2’ je vratio uzorak tla sa asteroida Ryugu, udaljenom od Zemlje više od 300 miliona kilometara (Reuters)

Japanski stručnjaci za svemir saopćili su da će ispitati uzorke tla donijete sa udaljenog asteroida kako bi pokušali otkriti izvor toplote koji je izmijenio to nebesko tijelo.

Naučnici Japanske agencije za istraživanje svemira nastoje otkriti kako je isparila voda na asteroidu, u nadi da će doći do tragova koji bi ukazali na porijeklo Sunčevog sistema i života na Zemlji, prenosi Beta.

Naveli su da su ispitali 5,4 grama tla, znatno više od minimalnog uzorka od 0,1 gram kojem su se nadali.

Toplote prelazi 300 stepeni Celzija

Svemirska letjelica “Hayabusa2” u decembru je vratila uzorak tla sa asteroida Ryugu, udaljenom od Zemlje više od 300 miliona kilometara.

Gotovo tri grama crnih granula “Hayabusa2” je uzela sa površine asteroida kada ga je dodirnula u aprilu 2019. godine, dok je oko dva grama većih fragmenata uzela ispod površine u krateru koji je napravila prilikom drugog slijetanja, tri mjeseca kasnije.

Japanski naučnici su otkrili da je asteroid bio izložen izuzetno visokim temperaturama i na površini i pod zemljom, što je vjerovatno prije posljedica ili unutrašnjeg izvora toplote ili sudara planeta, nego toplote Sunca.

Tim naučnika sa japanskog Univerziteta Aizua otkrio je tragove toplote koja prelazi 300 stepeni Celzija i na površini asteroida i ispod površine.

Mogući tragovi organske materije

Naučnici navode da temperatura ispod površine tla neće dostići toliku visinu jedino od toplote Sunca, što ukazuje da su na asteroid Ryugu, dok je bio dio matičnog tijela prije više milijardi godina, utjecali ili unutrašnja toplota od zračenja, ili sudari planeta, dovodeći do isparavanja vode.

Japanska svemirska agencija nastavlja preliminarno ispitivanje uzoraka asteroida, a opsežnija proučavanja u planu su sljedeće godine.

Naučnici će ispitati i moguće tragove organske materije, u nadi da će naći neke odgovore o porijeklu Sunčevog sistema i života na Zemlji.

Izvor: Agencije