Teslin rival ‘Lucid Motors’ izlazi na berzu u dogovoru vrijednom 11,75 milijardi dolara

Kompanija ‘Lucid Motors’ profitira od navale ulaganja u startupove koji se bave električnim automobilima, potaknute porastom Teslinih dionica u prošloj godini.

Kompaniju Lucid, koju vodi bivši inžinjer 'Tesle' Peter Rawlinson (David Paul Morris/Bloomberg)
Kompaniju Lucid, koju vodi bivši inžinjer 'Tesle' Peter Rawlinson (David Paul Morris/Bloomberg)

Proizvođač luksuznih električnih vozila “Lucid Motors” pristao je da izađe na berzu spajanjem sa firmom Churchill Capital IV Corp (CCIV) a vrijednost udružene kompanije procenjuje se na 11,75 milijardi dolara.

Kompaniju Lucid, koju vodi bivši inžinjer “Tesle” Peter Rawlinson, posljednja je u nizu firmi koja će putem inicijalne javne ponude (IPO) iskoristiti navalu investitora u sektor električnih vozila, iniciranu nedavnim skokom vrijednosti Teslinih akcija i pooštravanjem propisa o emisiji gasova u Evropi i na drugim mjestima, prenosi Reuters.

Akcije CCIV-a kojima se trguje na berzi pale su nakon objave ove vijesti u ponedeljak uveče gotovo za trećinu na 40,35 dolara na volatilnom produženom trgovanju, čime je tržišna kapitalizacija spojene kompanije iznosila oko 64 milijarde dolara. Poređenja radi, tržišna vrijednost General Motorsa je oko 76 milijardi dolara.

Musk: Rukavica je bačena

Iz Lucida su naveli da su na putu da počnu proizvodnju i isporuke svoje prve luksuzne limuzine “Lucid Air” u Sjevernoj Americi u drugoj polovini ove godine. Prvobitno su planirali da krenu sa isporukama na proljeće 2021. godine.

Lucid, koji će proizvoditi vozila u svojoj fabrici u Arizoni, najavljuje isporuku 20.000 vozila iduće godine, nakon čega će do 2026. povećati količinu na 251.000 vozila dodavanjem drugih modela kao što je električni sportski terenac.

S početnom cijenom od 77.400 dolara, limuzina “Lucid Air” će biti prva s dometom od 805 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Nakon što je Lucid odredio cijenu svoje limuzine, šef Tesle Elon Musk je najavio sniženje cijene svoje vodeće limuzine – Modela S.

„Rukavica je bačena!“, napisao je Musk na svom Twitter nalogu.

Novi ulagači

CCIV, iza kojeg stoji ugovarač s Wall Streeta i bivši bankar Citigroupa Michael Klein, i novi privatni ulagači dobivaju dionice po različitim cijenama, a noviji privatni ulagači plaćaju premiju.

Klein je odigrao istaknutu ulogu u usmjeravanju investicija Kraljevine Saudijske Arabije, služeći kao savjetnik u Saudijskom fondu za javne investicije. Između ostalih poslova, savjetovao je o početnoj javnoj ponudi naftnog diva Saudi Aramco.

Sporazum Lucida sa CCIV-om uključuje privatnu investiciju od 2,5 milijarde dolara iz Saudijskog fonda za javne investicije i fondova kojima upravljaju BlackRock i drugi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO