Google će platiti 2,6 miliona dolara radi diskriminacije pri zapošljavanju

Razlike u plaćama koje su se odnosile na zaposlenice na radnim mjestima softverskih inžinjera otkrivene su tokom rutinske ocjene usklađenosti.

Kandidatkinje i azijski kandidati za posao dovedeni su u nepovoljan položaj (EPA)

Google će isplatiti 2,6 miliona dolara zaposlenicama i azijskim kandidatima za posao inženjera kako bi podmirio optužbe za diskriminaciju u plaćama i pri zapošljavanju, objavilo je u ponedjeljak američko ministarstvo rada.

Google je pristao platiti 1,4 miliona dolara zaostalih plaća i kamata za 2.565 zaposlenica inženjera zbog diskriminacije u plaćama, te 1,2 miliona za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata koji nisu angažirani na radnim mjestima inženjera, prenosi Hina.

Razlike u plaćama koje su se odnosile na zaposlenice na radnim mjestima softverskih inženjera otkrivene su tokom rutinske ocjene usklađenosti, navodi se u priopćenju odjela. To je bilo u Mountain Viewu u Kaliforniji te u Seattlu i Kirklandu u državi Washingtonu.

Izjednačavanje plaća

Kandidatkinje i azijski kandidati za posao dovedeni su u nepovoljan položaj po različitim stopama zapošljavanja na radnim mjestima softerskih inženjera na Googleovim lokacijama u San Franciscu i Sunnyvaleu u Kaliforniji, kao i u Kirklandu, priopćili su iz odjela.

Inernetski div također će iz svoje rezerve uzeti najmanje 1,25 miliona dolara kako bi izjednačio plaće za inženjere u nekoliko američkih ureda u idućih pet godina.

Google je rekao da je zadovoljan što je riješio spor koji se odnosi na revizije od 2014. do 2017. godine, u izjavi dostavljenoj medijima, uključujući The Verge i TechCrunch.

“Vjerujemo da bi svi trebali biti plaćeni na temelju posla koji rade, a ne na temelju onoga ko su”, navodi Google u priopćenju i obećava “ulagati velika sredstva kako bi naši procesi zapošljavanja i kompenzacija bili pošteni i nepristrani”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO