Gates ulaže milijarde dolara protiv klimatskih promjena

Potrebne su inovacije kako bi se izbjegla klimatska katastrofa, smatra osnivač Microsofta.

Gates vjeruje da su nužni porezi na CO2 i trgovanje emisijama stakleničkih plinova (EPA)
Gates vjeruje da su nužni porezi na CO2 i trgovanje emisijama stakleničkih plinova (EPA)

Osnivač tehnološkog giganta Microsofta Bill Gates želi u slijedećih pet godina uložiti dvije milijarde američkih dolara u projekte i pokretanje kompanija kako bi se izbjegle klimatske promjene, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Potrebne su inovacije kako bi se izbjegla klimatska katastrofa, naveo je Gates u izjavi objavljenoj u ponedjeljak u njemačkom poslovnom dnevniku Handelsblatt. To ne bi bilo nemoguće, ali bilo bi vrlo teško, dodao je.

On je također pozvao da u narednom desetljeću vlade petostruko povećaju ulaganja u istraživanje čiste energije i druge klimatske inovacije širom svijeta.

Ogromna šteta

Američki poduzetnik i filantrop procjenjuje kako će za istraživanje godišnje biti potrebno najmanje 110 milijardi dolara.

U svojoj novoj knjizi „Kako izbjeći klimatsku katastrofu“, Gates poziva da se emisije CO2 potpuno eliminiraju do 2050. godine kako bi se izbjegla ogromna ekološka i ekonomska šteta.

Gates je rekao da bi se to postiglo industrija se mora promijeniti do sada neviđenim tempom.

Uz to Gates vjeruje da su nužni porezi na CO2 i trgovanje emisijama stakleničkih plinova, a alternativne energije poput solarne i vjetrene nezamjenjive su.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO