Letjelica Hope poslala prve slike s Marsa

Slika je snimljena s visine od 24.700 kilometara iznad površine Marsa, dan nakon što je sonda uspjela ući u orbitu ovog planeta.

Letjelica će oko Crvenog planeta kružiti najmanje jednu marsovsku godinu (EPA)
Letjelica će oko Crvenog planeta kružiti najmanje jednu marsovsku godinu (EPA)

Svemirska sonda Hope, koju su prije nekoliko mjeseci lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), poslala je prvu sliku Crvenog planeta, objavila je nacionalna svemirska agencija, nekoliko dana nakon što je letjelica uspješno ušla u njegovu orbitu.

Na slici je “najveći vulkan Sunčevog sistema, Olympus Mons, obasjan ranojutarnjom sunčevom svjetlošću”, stoji u saopćenju te se dodaje da je slika snimljena u srijedu s visine od 24.700 kilometara iznad površine Marsa, dan nakon što je sonda uspjela ući u orbitu ovog planeta, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Šeik Mohamed bin Rašid Al-Maktum, premijer UAE-a i vladar Dubaija, sliku u boji podijelio je na Twitteru.

“Prva slika Marsa koju je zabilježila prva arapska sonda u historiji zemlje”, napisao je.

Obilježavanje 50. godišnjice ujedinjenja emirata

Misija je osmišljena da bi otkrila nepoznanice o vremenskim prilikama na Marsu, a UAE želi i da posluži kao nadahnuće mladim ljudima iz regije.

Sonda Hope prva je od triju svemirskih letjelica koje tokom ovog mjeseca stižu na Crveni planet, nakon što su Kina i SAD u julu pokrenule vlastite misije, koristeći razdoblje kada su Zemlja i Mars najbliži.

AFP piše da je poduhvat Ujedinjenih Arapskih Emirata tempiran tako da se poklopi s obilježavanjem 50. godišnjice ujedinjenja sedam emirata.

Misija vrijedna 200 miliona dolara

Letjelica će oko Crvenog planeta kružiti najmanje jednu marsovsku godinu, odnosno 687 dana, koristeći pritom tri specifična instrumenta kojima će pratiti atmosferu Marsa.

Očekuje se da će transmisija većeg broja informacija započeti u septembru 2021, a prikupljeni podaci bit će dostupni svim naučnicima svijeta koji će ih moći proučavati.

UAE je ranije objelodanio vrlo ambiciozan svemirski program koji uključuje izgradnju ljudskog naselja na Marsu do 2117. godine.

Misija Hope koštala je dvjesto miliona dolara, a tamošnji naučnici sarađivat će sa naučnim timovima Univerziteta Colorado Boulder, Državnog univerziteta Arizone i Univerziteta Berkeley u Kaliforniji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO