Kineska letjelica poslala prvu videosnimku Marsa

Kineski rover će istraživat površinu Marsa tokom 90 dana, proučavajući njegovo tlo u potrazi za znacima drevnog života i vodom.

Kineska svemirska letjelica bez posade uspješno je ušla u Marsovu orbitu šest i po mjeseci od kako je lansirana sa Zemlje (EPA)

Kineska svemirska letjelica, koja je uspješno u srijedu stigla u orbitu Marsa, poslala je prvi snimak te planete.

Kineska svemirska letjelica bez posade uspješno je ušla u Marsovu orbitu šest i po mjeseci od kako je lansirana sa Zemlje, izvijestila je ove sedmice Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) o svojoj prvoj nezavisnoj misiji na Crveni planet.

Agencija je objavila da je letjelica uspješno usporila do brzine pri kojoj je privučena Marsovom gravitacijom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Lansirana u julu iz Kine, sonda je prošle sedmice poslala na Zemlju prve fotografije snimljene 2,2 miliona kilometara od Marsa.

Prva kineska nezavisna misija

U približno tri mjeseca, Tianwen-1 će pokušati poslati lander sa 240 kilograma teškim roverom u brzom sedam minuta dugom spuštanju u područje zvano Utopia Planitia, na sjevernoj polutki Marsa.

Ako spuštanje bude uspješno, rover, koji se napaja solarnom energijom, istraživat će površinu Marsa tokom 90 dana, proučavajući njegovo tlo u potrazi za znacima drevnog života.

Pomoću posebnog radara koji prodire ispod površine tla istraživat će postoji li ispod nje voda i led.

Tianwen-1, ili Pitanja upućena nebu, prema imenu kineske pjesme napisane prije dvije hiljade godina, prva je kineska nezavisna misija na Mars nakon zajedničkog, ali neuspješnog pokušaja s Rusijom 2011. godine da letjelica napusti Zemljinu orbitu.

Misije koje ciljaju Crvenu planetu

Ambiciozna Kina nada se ovim prvim samostalnim pokušajem istraživanja Marsa ostvariti sve što su Sjedinjene Američke Države postigle u nekoliko misija provedenih od 60-ih godina: postaviti sondu u orbitu, spustiti se na planetu te konačno istražiti je roverom.

Međutim, kineska misija je tek jedna od tri koje ovog februara ciljaju Mars.

Tako je u utorak svemirska letjelica Hope (Amal na arapskom), koju su poslali Ujedinjeni Arapski Emirati, uspješno ušla u orbitu u utorak.

Amal se neće spuštati na Mars, no kružit će oko njega prikupljajući podatke o atmosferi i vremenskim prilikama.

U najambicioznijoj do danas američkoj misiji na Mars, tonu teški rover Perserverance trebao bi stići 18. februara.

Odmah će pokušati spustiti se u stjenovitu depresiju sa strmim liticama nazvanu Krater Jezero.

Izvor: Agencije