Twitter uvodi oznaku za ‘državne’ profile

Kompanija je ranije najavila da će početi etiketirati profile državnih medija i nekih ključnih vladinih zvaničnika iz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Twitter uvodi nove oznake 'kako bi korisnici imali više konteksta za geopolitičke diskusije na platformi' (EPA)

Kompanija Twitter je saopćila da će naredne sedmice dodati oznake za identificiranje više profila povezanih s vlastima neke države, uključujući lične profile svjetskih lidera, “kako bi korisnici imali više konteksta za geopolitičke diskusije na platformi”.

Među novim zemljama u kojima će visoki zvaničnici i institucije biti označeni su Kanada, Kuba, Ekvador, Egipat, Njemačka, Honduras, Indonezija, Iran, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Španija, Tajland, Turska, Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Etiketiranje profila državnih medija

U augustu je Twitter saopćio da će početi etiketirati profile državnih medija kao što su ruski Sputnjik i kineska Xinhua i nekih ključnih vladinih zvaničnika iz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije i SAD-a.

Ta platforma je najavila da proširuje svoje oznake na ključne vladine zvaničnike i institucije koji su bili “glas nacionalne države u inozemstvu” iz zemalja G7 i većine zemalja u kojima je Twitter identificirao ono što smatra državnim informacionim operacijama.

Izvor: Agencije