Ministar: Turska će u svemir poslati astronautkinju

Turska je već svemirska sila jer je među rijetkim koji samostalno razvijaju i proizvode satelite, rekao je Mustafa Varank.

Razvoj svemirskog programa u civilne svrhe zahtijeva međunarodnu saradnju, rekao je Mustafa Varank (EPA - Ilustracija)

Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank izjavio je kako će se ta zemlja pozicionirati na mjesto važne sile u oblasti svemirske tehnologije i ekonomije.

Ministar Varank je kao gost uredničkog deska Anadolije komentirao Nacionalni svemirski program za kojeg je kazao da je svojevrsna mapa puta razvoja Turske u toj oblasti u narednoj deceniji.

“Turska je pripremila program napretka koji će u svemirskoj tehnologiji i ekonomiji zemlju uzdići iznad sadašnjih mogućnosti“, kazao je Varank i dodao da nije pretjerano reći da je Turska već svemirska sila s obzirom da je među rijetkim državama koje samostalno razvijaju i proizvode satelite.

Podsjetivši da je odlukom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 2018. godine osnovana Turska svemirska agencija, Varank je kazao da će ta zemlja u skladu s Erdoganovom najavom na misiju u svemir poslati ženu astronauta.

Sporazumi sa Pakistanom i Azerbejdžanom

Resorni turski ministar Varank je dalje kazao kako razvoj svemirskog programa u civilne svrhe zahtijeva međunarodnu saradnju te je dodao kako je Turska već u fazi potpisivanja postignutih sporazuma o saradnji u toj oblasti sa Pakistanom i Azerbejdžanom.

“Vodimo pregovore o bilateralnoj saradnji u toj oblasti i sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, Indijom i Kinom“, kazao je Varank.

Turski ministar industrije i tehnologije Varank je komentirao i projekte razvoja vakcine protiv koronavirusa koji se provode u Turskoj.

“Trenutno imamo tri potencijalna kandidata za vakcinu koja počinju testiranje na ljudima“, kazao je Varank i dodao kako je riječ o neaktivnim, VLP i adenovirusnim vakcinama.

Izvor: Agencije