Srbija i Rusija grade Centar za nuklearne tehnologije

Tokom naredne tri godine u Srbiji će biti izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lijekova.

Rosatom je najavio pokretanje savremene proizvodnje radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i liječenje različitih oboljenja (EPA - Ilustracija)

Vlada Srbije i ruska državna korporacija Rosatom potpisale su okvirni sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati ovaj projekt na teritoriji Srbije, objavila je Beta.

Sporazume su potpisali Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, i Jevgenij Pakermanov, predsjednik Rosatoma Overseas.

Sporazumima je predviđeno da tokom naredne tri godine u Srbiji bude izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lijekova.

Početak radova naredne godine

“Ovo je istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije. Potpisali smo sporazume koji vraćaju Srbiju na mapu evropskih zemalja koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija”, rekao je Popović.

Ocijenio je da je će novi projekt podići spremnost Srbije u području medicine, nauke, istraživanja, te dodao da već sada ima zahtjeva iz zemalja iz okruženja da zajedno sa naučnicima iz Srbije koriste kapacitete Centra za nuklearne tehnologije.

“U okviru našeg zajedničkog preduzeća sa srpskom stranom biće pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i liječenje različitih oboljenja. To će u značajnoj mjeri doprinijeti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u cijeloj regiji”, rekao je Pakermanov.

Početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je, prema njegovim riječima, već u 2022. godini.

Projekt dogovoren tokom Putinove posjete Srbiji

“Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu za građane Srbije učiniće pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmjerenu prije svega na rješavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima”, izjavio je Aleksej Lihačev, generalni direktor Rosatoma.

U budućem centru će se primjenjivati najnaprednije tehnologije kao što su proizvodnja radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, proizvodnja legiranog silicijuma za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka.

Projekt uspostavljanja Centra za nuklearne tehnologije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između vlada Srbije i Rusije potpisanog 2019. godine tokom posjete Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Agencije