Italija kaznila Amazon sa 1,13 milijardi eura

Italijanski nadzorni organ je naveo da je Amazon iskoristio svoju dominantnu poziciju na tržištu usluga kako bi favorizovao logističke usluge prodavaca aktivne na njegovoj, italijanskoj stranici.

Amazon je izrazio 'snažno neslaganje' sa odlukom italijanskog regulatora i najavio žalbu (EPA)

Italijanski antimonopolski regulator kaznio je kompaniju za e-trgovinu Amazon sa 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe tržišne dominacije, što je jedna od najvećih kazni u Evropi izrečena nekom američkom tehnološkom divu, javlja Reuters.

Amazon je izrazio “snažno neslaganje” sa odlukom italijanskog regulatora i najavio žalbu.

Nadzor regulatora na globalnom nivou nad tehnološkim gigantima se pojačao nakon niza skandala zbog privatnosti i dezinformacija, kao i žalbi nekih kompanija da te firme zloupotrebljavaju svoju tržišnu moć.

Pored Amazona, u Evropi su pod pojačanim nadzorom i Google, Facebook, Apple i Microsoft, napominje britanska agencija.

Italijanski nadzorni organ je naveo da je Amazon iskoristio svoju dominantnu poziciju na tržištu usluga kako bi favorizovao logističke usluge prodavaca aktivne na njegovoj, italijanskoj stranici Amazon.it.

‘Potpuno opciona usluga’

Vlasti su precizirale da Amazonov servis za posredovanje na tržištu usluga FBA, s nizom ekskluzivnih pogodnosti, uključujući oznaku Prime, pomogao većoj vidljivosti isključivo korisnika tog servisa i povećanju prodaje na Amazon.it.

“Amazon sprječava uključivanje ponuda prodavaca trećih strana s oznakom Prime kojima ne upravlja FBA”, navodi regulator.

Etiketa Prime omogućava povoljnije uslove prodaje za više od sedam miliona najlojalnijih potrošača i kupaca s velikom potrošnjom, koji su članovi Amazonovog programa lojalnosti.

Iz Amazona su poručili da je FBA servis “potpuno opciona usluga” i da je većina prodavaca trećih strana na Amazonu ne koristi.

“Prodavci koji izaberu FBA to čine jer je taj servis efikasan, povoljan i konkurentan u pogledu cijena. Predložena novčana kazna i pravni lijekovi su neopravdani i neodmjereni”, navodi kompanija.

Izvor: Agencije