Rusija se vraća svemirskom turizmu, u orbitu šalje Japance

Jedan od najbogatijih Japanaca, 46-godišnji Yusaku Maezawa poletjet će s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu; u pratnji će mu biti asistent Yozo Hirano.

Maezawa i Hirano su posljednjih nekoliko mjeseci proveli trenirajući nedaleko Moskve (Reuters)

Rusija će u srijedu poslati japanskog milijardera Yusaku Maezawu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), čime se službena Moskva vraća u program svemirskog turizma nakon desetljeća pauze, javlja AFP.

Jedan od najbogatijih Japanaca, 46-godišnji Maezawa poletjet će s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu u pratnji svog asistenta Yozoa Hiranoa.

Time će se okončati više od deset godina duga stanka u primanju turista u ruski svemirski program, od leta Guya Lalibertea, suosnivača kanadskog Cirque du Soleila, 2009. godine.

Međutim, ruska svemirska agencija Roskosmos u listopadu je prvi put u povijesti na ISS poslala glumicu Juliju Peresild i redatelja Klima Šipenka, koji su ondje, u pokušaju da pobijede suparnički holivudski projekt, snimali scene za prvi film u svemiru.

Izazovni trenutak za Rusiju

Maezawin odlazak u svemir događa se u izazovnom vremenu za Rusiju čiji se svemirski turizam trenutno bori da ostane relevantan i održi korak sa zapadnom konkurencijom u modernoj svemirskoj utrci.

Prošle godine je američka tvrtka SpaceX, čiji je vlasnik Elon Musk, ukinula ruski monopol na letove s ljudskom posadom na ISS nakon što je ondje poslala astronaute u svojoj Crew Dragon kapsuli.

To je, međutim, oslobodilo mjesta u ruskim Sojuzima koje je zakupila NASA, što je Moskvi omogućilo da prihvati turiste “duboka džepa”, kao što je Maezawa.

Sojuzom, letjelicom s tri sjedala, upravljat će 44-godišnji ruski kosmonaut Aleksandar Misurkin, koji je bio već na dvije misije na ISS-u.

Sve će biti dostupno na YouTube kanalu

Maezawa i Hirano će provesti 12 dana na svemirskoj stanici tokom kojih će dokumentirati svoje putovanje, a ono će biti dostupno na Maezawinom YouTube kanalu gdje ima više od 750.000 pratitelja.

Maezawa je osnivač najvećeg japanskog internet trgovačkog centra i prema Forbesovoj listi trideseti je čovjek po bogatstvu u zemlji.

Maezawa i Hirano su posljednjih nekoliko mjeseci proveli trenirajući u Star Cityju, gradu izvan Moskve u kojemu su se pripremale generacije sovjetskih i ruskih kosmonauta.

U partnerstvu s američkom tvrtkom Space Adventures, Rusija je dosad u svemir poslala sedam bogatih turista. Maezawa i Hirano bit će prvi iz Japana.

Amateri oko Mjeseca

Maezawino lansiranje dogodit će se pri kraju godine koja se smatra prekretnicom za putovanja amatera u svemir.

U rujnu je SpaceX izveo povijesni let u misiji pod nazivom Inspiration4 u kojoj su odveli prvu potpuno civilnu posadu na trodnevno putovanje oko Zemljine orbite.

Tvrtka osnivača Amazona Jeffa Bezosa, Blue Origin, završila je dvije misije izvan Zemljine atmosfere. Među putnicima su bili 90-godišnja zvijezda Zvjezdanih staza William Shatner i sam Bezos.

Ubrzo nakon toga je milijarder Richard Branson otputovao je svojim svemirskim brodom Virgin Galactic na nekoliko minuta u svemir. Navedena putovanja najavljuju mnoga slična u budućnosti.

SpaceX 2023. godine planira odvesti osam astronauta amatera na put oko Mjeseca, koji Maezawa financira i u njemu sudjeluje.

Rusija je također najavila da će odvesti više turista na ISS te jednom od njih planira ponuditi šetnju svemirom.

Stvar nacionalnog ponosa

Za Rusiju je zadržavanje titule vrhunske svemirske nacije stvar nacionalnog ponosa koji proizlazi iz njezinih postignuća iz sovjetskog doba i rivalstva s Amerikom.

Sovjeti su u mnogočemu bili prvi u svemiru. Njihova su ostvarenja, primjerice, prvi satelit, prvi muškarac i prva žena u svemiru i prva svemirska šetnja.

No, posljednjih nekoliko godina ruski svemirski program je nazadovao, a samo neki od razloga za to su korupcijski skandali i neuspješna lansiranja, ali se suočio i sa smanjivanjem državnih financija.

Iako su najavljeni novi projekti, poput leta na Veneru, industrija se i dalje oslanja na tehnologiju dizajniranu po uzoru na sovjetsku, pa okvir i izvedivost projekata ostaju nejasni.

Izvor: Agencije