Izrael će oštrije nadgledati izvoz cyber tehnologije

Države koje kupuju izraelsku cyber tehnologiju moraju potpisati izjavu da će koristiti proizvode ‘samo za istragu i sprečavanje terorističkih akata i ozbiljnog kriminala’.

Prošlog mjeseca je američki Odjel za trgovinu stavio izraelski NSO Group na 'crnu listu', zabranivši joj da koristi američku tehnologiju (Getty Images)

Ministarstvo odbrane Izraela će pooštriti nadgledanje izvoza cyber tehnologije poslije niza skandala u koje je umiješana izraelska kompanija NSO Group zbog svog špijunskog softvera Pegasus, javlja AP.

Kako je navedeno, države koje kupuju izraelsku cyber tehnologiju moraju potpisati izjavu da će koristiti proizvode “samo za istragu i sprečavanje terorističkih akata i ozbiljnog kriminala”.

Protiv država koje prekrše te uslove mogle bi se uvesti sankcije “uključujući ograničenje cyber sistema i/ili isključivanje”.

Iako se precizno ne spominje NSO, takva odluka usllijedila je nekoliko dana nakon što su dobro obaviješteni izvori potvrdili da su telefoni 11 zaposlenih u američkom State Departmentu hakirani softverom te kompanije.

Hakirani i zaposleni u američkoj administraciji

Oni su se svi nalazili u Ugandi, a među njima je bilo ljudi iz Ministarstva vanjskih poslova, navela je osoba koja nema ovlasti davati izjave o istrazi, prenosi Beta.

To je prvi poznati slučaj da je Pegasus korišten protiv zaposlenih u američkoj administraciji.

Prošlog mjeseca je američki Odjel za trgovinu stavio NSO na “crnu listu”, zabranivši joj da koristi američku tehnologiju.

Kompanija Apple je ovih dana tužila NSO zbog hakiranja iPhonea i drugih svojih proizvoda, označivši tu izraelsku firmu “nemoralnim plaćenicima 21. vijeka”.

Izvor: Agencije