Otkrivena nova planeta, ali izvan Sunčevog sistema

Nebesko tijelo, nazvano GJ 367 b, stjenovita je planeta s polumjerom 72 posto Zemljinog i masom koja odgovara 55 posto Zemljine mase.

Planeta kruži vrlo blizu crvene patuljaste zvijezde koja je manja, hladnija i manje blistava od našeg Sunca (AP - Ilustracija)

Izvansolarni planet polovice mase Zemlje otkriven je kako kruži oko crvene patuljaste zvijezde, objavili su znanstvenici u časopisu Science.

Nebesko tijelo, nazvano GJ 367 b, stjenoviti je planet male mase s polumjerom 72 posto Zemljinog i masom koja odgovara 55 posto Zemljine mase, prenose agencije.

Znanstvenici kažu da je “jedan od najlakših među gotovo 5.000 egzoplaneta poznatih danas”.

Međunarodni tim znanstvenika predvođen Institutom za planetarna istraživanja Njemačkog zrakoplovnog centra (DLR) došao je do tog otkrića.

Astronom Szilard Csizmadia rekao je da njegova “visoka gustoća ukazuje na to da planetom dominira željezna jezgra”.

Planetu GJ 367 b, koji je od Zemlje udaljen nešto manje od 31 svjetlosne godine, treba oko osam sati da završi krug oko svoje zvijezde, crvenog patuljka zvanog GJ 367 koji je samo oko pola veličine Sunca.

Ima sličnosti s Merkurom

Planet kruži vrlo blizu crvene patuljaste zvijezde koja je manja, hladnija i manje blistava od našeg Sunca – čak 99 posto bliže u odnosu na udaljenost Zemlje od Sunca, prema Csizmadiji.

“Čini se da ima sličnosti s Merkurom. To ga smješta među planete manje od Zemlje i dovodi istraživanja korak bliže potrazi za ‘drugom Zemljom'”, rekla je Kristine Lam iz DLR-a, koja je vodila međunarodni tim s Csizmadijom.

Planet se, međutim, ne može smatrati “drugom Zemljom” zbog vrlo visokih razina zračenja kojima je izložen, a koje su “više nego 500 puta jače od zračenja kojemu je izložena Zemlja”, rekao je Csizmadia.

“Površinska temperatura mogla bi doseći i 1500 stupnjeva Celzija – to je temperatura na kojoj bi se sve stijene i metali otopili”.

Četvrt stoljeća nakon otkrića prvih egzoplaneta, znanstvenici su se okrenuli njihovoj preciznijoj analizi kako bi stekli dublje razumijevanje njihove raznolikosti, od velikih plinskih divova sličnih Jupiteru do manjih stjenovitih planeta nalik Zemlji na kojima bi život mogao opstati.

Izvor: Agencije