Musk prodao dionice vrijedne milijardu dolara

Šef ‘Tesle’ je 8. novembra počeo uveliko da prodaje dionice, dijelom da bi izmirio porezni dug.

Ove godine, dionice 'Tesle' su porasle za više od 54 posto, što je Muska učinilo najbogatijim čovjekom na svijetu (EPA)

Glavni izvršni direktor “Tesle” Elon Musk prodao je još 934.090 dionica, odnosno milijardu dolara vlasničkog udjela u kompaniji za proizvodnju električnih automobila i firmi koja se bavi solarnom energijom, prema finansijskim podacima objavljenim na Wall Streetu.

Musk je istovremeno iskoristio opcije za kupovinu gotovo 1,6 miliona “Teslinih” dionica po fiksnoj cijeni od 6,24 dolara po dionici, koje su mu dodijeljene kao naknada u okviru kompenzacijskog paketa 2012. godine, budući da ne prima platu i bonuse u gotovini, prenosi CNBC.

Korišćenjem opcija, čiji rok važenja ističe naredne godine, Musk je u ovom kvartalu povećao svoj udio u “Tesli” sa 170,5 miliona na više od 177 miliona dionica, objavio je The Wall Street Journal.

Twitter anketa o prodaji dionica

Šef “Tesle” je 8. novembra počeo uveliko da prodaje dionice, dijelom da bi izmirio porezni dug koji mu sljeduje po osnovu opcija.

Musk je početkom novembra anketirao milione svojih pratilaca na Twitteru, pitajući ih da li prodati 10 posto vlasničkog udjela u “Tesli”. Oni su glasali – za.

Prema nekim procjenama, Musk ima još više od milion dionica za prodaju od planiranih oko 17 miliona dionica, kako bi dostigao ciljano “otuđenje” 10-procentnog vlasničkog udjela.

Platio najveći porez u američkoj historiji

Veliki dio prodaje koji je uslijedio nakon Twitter ankete, bio je zapravo dio plana koji je Musk donio još u septembru, znajući da mu predstoji izmirivaje poprilične porezne obaveze, napominje CNBC.

Nedavno je objavio na Twitteru da će platiti najveći porez u historiji SAD-a, u iznosu od najmanje 11 milijardi dolara.

Ove godine, dionice “Tesle” su porasle za više od 54 posto, što je Muska učinilo najbogatijim čovjekom na svijetu. Prema procjenama Forbesa, njegovo neto bogatstvo sada premašuje 275 milijardi dolara, po osnovu vlasničkog udjela u “Tesli” i kompaniji SpaceX.

Izvor: Agencije