Svemirski teleskop James Webb uspješno lansiran

NASA-in revolucionarni instrument vrijedan devet milijardi dolara, poletio je u svemir raketom Ariane 5 iz lansirne baze Evropske svemirske agencije.

Ovaj teleskop, nazvan po čovjeku koji je nadzirao NASA-u tokom '60-ih, gotovo sto puta je osjetljiviji od Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesta čovjeka u njemu (NASA)

Svemirski teleskop James Webb uspješno je u subotu lansiran iz Francuske Gvajane, a nakon kratke vožnje pušten je iz rakete u svemir.

Ovim je otvoreno novo doba svemirskih istraživanja, piše Hina.

NASA-in revolucionarni instrument vrijedan devet milijardi dolara, poletio je u svemir raketom Ariane 5 iz lansirne baze Evropske svemirske agencije.

Instrument težak 6.350 kilograma pušten je iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Webb teleskopu nakon ovog treba mjesec dana da se doveze do svog odredišta u solarnoj orbiti otprilike milion i pol kilometara od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

Teleskop 100 puta osjetljiviji od Hubblea

Za usporedbu, Webbov prethodnik, svemirski teleskop Hubble, kruži oko Zemlje s udaljenosti od 340 milja, ulazeći i izlazeći iz sjene planeta svakih 90 minuta.

Ovaj teleskop, nazvan po čovjeku koji je nadzirao NASA-u tokom ‘60-ih, gotovo sto puta je osjetljiviji od Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesta čovjeka u njemu.

Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde, dok je Hubble djelovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim valnim dužinama.

Izvor: Agencije