Moskovski sud kaznio Google sa 86,5 miliona eura

Zatraženo je brisanje postova koji promoviraju zloupotrebu droga, informacije o oružju i eksplozivima te objave grupa koje Rusija označava kao ekstremističke ili terorističke na što se Google oglušio.

Google će proučiti presudu prije nego što donese odluku o daljnjim koracima (Reuters)

Moskovski sud kaznio je američku kompaniju Google sa 7,2 milijarde rubalja (86,5 miliona eura) zbog, kako je navedeno, sistemskog propusta u brisanju sadržaja koji Rusija smatra nezakonitim, javlja Reuters.

“Kompanija Google je odgovorna za administrativni prekršaj […] po rješenju suda u okrugu Taganski u Moskvi”, navedeno je iz suda.

Zatraženo je brisanje postova koji promoviraju zloupotrebu droga i opasne razonode, informacije o domaćem oružju i eksplozivima, kao i objave grupa koje ona označava kao ekstremističke ili terorističke.

Uzeli im osam posto prometa

Google je odgovorio kako će proučiti presudu prije nego što donese odluku o daljnjim koracima.

Riječ je o prvoj novčanoj kazni te vrste u Rusiji, nakon što je Moskva ove godine pojačala pritisak na visoku tehnologiju u kampanji koju kritičari označavaju kao pokušaj ruskih vlasti da uspostave čvršću kontrolu nad internetom. Po njima, to prijeti slobodi pojedinca i kompanija.

Rusija je ranije izricala manje kazne stranim tehnološkim kompanijama, ali ova kazna predstavlja prvi put da je naplatila postotak godišnjeg prometa kompanije u Rusiji. Iako nije preciziran postotak, izračuni Reutersa pokazuju da je to nešto više od osam posto prometa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada