Japanski profesor napravio ekran koji oponaša okuse hrane

Homei Miyashita je napravio prototip ‘okusnog TV-a’ koji nudi deset kombinacija okusa određene hrane; izrada komercijalne verzije koštala bi 800 eura.

Miyashita radi s timom od 30-ak studenata s kojima je proizveo razne uređaje, uključujući viljušku koja čini okus hrane bogatijim (Reuters)

Japanski profesor Homei Miyashita razvio je prototip televizijskog ekrana koji može oponašati okuse hrane, što je još jedan korak prema stvaranju multisenzornog doživljaja gledanja televizijskih programa, javlja Reuters.

Uređaj, nazvan “okusi TV” (Taste the TV, TTTV), koristi vrtuljak s 10 spremnika različitih okusa koji u raznim kombinacijama stvaraju sadržaj kako bi stvorili okus određene hrane. Stvoreni okus potom se nanosi putem folije na ravni televizijski ekran kako bi ga gledatelj mogao isprobati – tako da poližu ekran, prenosi Hina.

“Ta vrsta tehnologije može poboljšati način na koji se ljudi povezuju i komuniciraju s vanjskim svijetom”, rekao je Miyashita, profesor na Sveučilištu Meiji.

“Cilj je omogućiti ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju svijeta, čak i dok ostaju kod kuće”, dodao je.

Učenje na daljinu, degustacijske igre i kvizovi

Miyashita radi s timom od 30-ak studenata i proizveo je razne uređaje za okus, uključujući vilicu koja čini okus hrane bogatijim.

Sam je napravio prototip “okusnog TV-a” prošle godine, a izrada komercijalne verzije koštala bi 800 eura.

Potencijalne primjene uključuju učenje na daljinu za sommeliere i kuhare, te degustacijske igre i kvizove, rekao je Miyashita.

Također je bio u pregovorima s tvrtkama o korištenju svoje tehnologije raspršivanja za uređaje koji mogu dodati okus pizze ili čokolade na krišku tostiranog kruha.

Izvor: Agencije