Prvi SMS na svijetu prodan na aukciji u Parizu za 107.000 eura

Riječ je o kratkoj poruci koju je u decembru 1992. programer uputio kolegi koji je u tom trenutku bio na božićnoj zabavi.

Prvi sms uputio je Neil Papworth kolegi; napisao je Sretan Božić (EPA)

Prvi SMS na svijetu, kratka poruka u kojoj je pisalo “sretan Božić”, prodan je u utorak na aukciji u Parizu za 107.000 eura, premda je aukcijska kuća Aguttes očekivala i dvostruko višu cijenu.

Prva usluga kratkih poruka (Short Message Service ili SMS) ponuđena je u utorak na aukciji pariške aukcijske kuće Aguttes kao nezamjenjivi token (NFT ili Non-fungible token), što znači da ima digitalni certifikat o autentičnosti i smatra se originalom.

NFT je poseban kriptografski generirani token koji koristi blockchain tehnologiju za povezivanje s jedinstvenim digitalnim sredstvom koje se ne može replicirati.

Nepoznati kupac NFT-a, osiguranog blockchain tehnologijom, sada je vlasnik prvoga SMS-a iz 1992. godine.

Riječ je o kratkoj poruci koju je u decembru 1992. poslao Vodafoneov programer Neil Papworth. Uputio je kolegi koji je u tom trenutku bio na božićnoj zabavi kompanije.

Kompanija Vodafone, koja je SMS ponudila na aukciji, prihod planira donirati UN-ovoj agenciji za izbjeglice.

SMS nije mrtav

Unatoč alternativama poput WhatsAppa i Facebookovog Messengera, Papworth i dalje vjeruje u budućnost SMS-a.

“SMS je proglašen mrtvim prije 20 godina, no još uvijek je ovdje – i bit će tu i u budućnosti”, rekao je Papworth (51) za dpa a prenosi Hina. “Sljedeće godine SMS će napuniti 30 godina, a nakon toga ćemo valjda slaviti i 40. rođendan.”

Potražnja za SMS-om je u zadnjih nekoliko godina manja jer su mnogi potrošači poruke počeli razmjenjivati putem raznih aplikacija. No Papworth smatra te usluge ne odgovaraju svim korisnicima.

“Kad nekim prijateljima uputim poruku putem Facebookovog Messengera, najčešće mi odgovore tek za dvije sedmice, a kad im pošaljem SMS odgovore mi odmah”, rekao je Papworth koji vjeruje da će kratke poruke (SMS) i u budućnosti biti važan način komunikacije među starijom populacijom i u zemljama sa slabom mrežnom infrastrukturom.

Devedesetih godina Papworth je radio u Engleskoj za Sema Group, IT kompaniju koja se bavila tehničkim uslugama i programiranjem za Vodafone.

“Osmislili smo za njih originalan sistem za razmjenu tekstualnih poruka”, rekao je.

Danas živi u Kanadi i radi za drugu IT kompaniju u kojoj se više ne bavi telekomunikacijskim problemima.

Izvor: Agencije