Video: NASA-ina svemirska letjelica Juno snimila zvuk Jupiterovog satelita

Ganimed je najveći satelit u našem Sunčevom sistemu.

Američka svemirska agencija NASA već je ranije objavila zvukove s Marsa, a nedavno je njena svemirska letjelica Juno snimila zvukove koji dopiru s Jupiterovog najvećeg satelita Ganimeda.

Pokraj Ganimeda je sonda Juno prošla 7. juna 2021, a NASA je sada objavila audiosnimku u trajanju od 50 sekundi, prenosi Hina.

Ganimed je najveći satelit u našem Sunčevom sistemu.

Sonda Juno opremljena je instrumentom nazvanim Waves (valovi), kojim snima električne i magnetske radiovalove, a oni potječu iz Jupiterove magnetosfere.

Naučnici su uspjeli prikupiti podatke te su potom promijenili njihovu frekvenciju da bi ih pretvorili u zvuk koji se može čuti.

Nagla promjena

Glavni istraživač Juna, Scott Bolton iz Instituta Southwest Research u San Antoniju je kazao da se “ako se pozorno sluša, otprilike na sredini snimke može čuti nagla promjena u višu frekvenciju, što znači ulazak u drugo područje Ganimedove magnetosfere.”

Konačni rezultat je zvuk koji podsjeća na puhanje vjetra i robotske zvukove.

Naučnici kažu da se to ne može smatrati pokazateljem postojanja života na satelitu ili blizu njega, no prethodna su istraživanja pokazala da bi na Jupiteru vjerovatno moglo biti života.

Otkrivanje tajni koje stoje iza Jupiterovog djelovanja moglo bi baciti novo svjetlo na evoluciju drugih planeta i na formiranje samoga Sunčevog sistema, rekao je Scott Bolton, glavni istraživač misije Juno.

“Pokušavamo shvatiti odakle smo došli, kako smo došli ovdje”, rekao je Bolton za Washington Post. “A Jupiter je velik i značajan dio te priče.”

Juno je također otkrilo da planet ‘gađaju’ sitne, ali snažne čestice s Marsa. Jupiterova gravitacija djeluje poput svojevrsne stražarnice koja gura mikrometeorite iz njegove orbite, a naučnici pretpostavljaju da je na sličan način možda izbacila i druge drevne planete iz Sunčevog sistema.

[Video: NASA/JPL-Caltech/SwRI/Univ of Iowa]

Izvor: Agencije