Historijski trenutak: NASA-ina sonda u solarnoj atmosferi

Sonda je proletjela kroz Sunčevu koronu, gornji sloj atmosfere naše zvijezde, prikupivši tamo čestice i podatke o magnetskima poljima, saopćila je NASA.

Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uvjete za ulazak u solarnu atmosferu na oko 1,3 miliona kilometara iznad sunčeve površine (NASA)

NASA-ina solarna sonda Parker postala je prva letjelica koja je ušla u solarnu atmosferu, objavila je američka svemirska agencija.

Sonda je proletjela kroz Sunčevu koronu, gornji sloj atmosfere naše zvijezde, prikupivši tamo čestice i podatke o magnetskima poljima, saopćila je NASA, nazivajući tu prekretnicu “divovskim skokom za solarnu nauku”, piše dpa a prenosi Hina.

“Dodir Sunca Parkerovom solarnom sondom monumentalan je trenutak za solarnu nauku i uistinu izvanredan podvig”, rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA-ine Uprave za naučne misije.

“Ne samo da nam ova prekretnica pruža dublji uvid u evoluciju našeg Sunca i njegove utjecaje na naš Sunčev sustav, nego nas i sve što naučimo o vlastitoj zvijezdi, također uči više i o zvijezdama u ostatku svemira.”

Prelet Sunca

Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uvjete za ulazak u solarnu atmosferu na 18,8 solarnih radijusa (oko 1,3 miliona kilometara) iznad sunčeve površine tokom svog osmog preleta Sunca 28. aprila, a prolazak je trajao nekoliko sati.

“Očekivali smo da ćemo, prije ili kasnije, naići na koronu barem na kratko vrijeme”, rekao je Justin Kasper, glavni autor novog članka o prekretnici objavljenom u časopisu Physical Review Letters.

“Ali vrlo je uzbudljivo što smo to već dosegnuli.”

Kako se sonda nastavlja spiralno približavati Suncu, na kraju će se približiti na 8,86 solarnih radijusa od površine, saopćila je NASA.

U njenom sljedećem preletu, očekivanom u januaru 2022, sonda Parker vjerovatno će ponovno proći kroz koronu, objavila je svemirska agencija.

Izvor: Agencije