Toyota ulaže 35 milijardi dolara u električna vozila

Japanski proizvođač planira do 2030. uspostaviti liniju za 30 modela električnih vozila.

Većina sadašnje Toyotine prodaje ekoloških vozila su hibridi (EPA)

Japanska Toyota, jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, planira uložiti 4.000 milijardi jena (35 milijardi dolara) u izgradnju kompletne linije za 30 modela električnih vozila na baterije do 2030.

Kompanija također namerava povećati prodaju električnih vozila na baterije širom svijeta za 3,5 miliona jedinica godišnje do kraja decenije, saopštio je danas glavni izvršni direktor Akio Toyoda, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Većina sadašnje Toyotine prodaje ekoloških vozila su hibridi s kombinovanim pogonom s motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnim motorom na baterije.

Električna vozila s pogonom samo na baterije imaju mali udio u trenutnoj prodaji.

Nova ulaganja u tehnologiju baterija

Japanski automobilski gigant će povećati nova ulaganja u tehnologiju baterija za 500 milijardi jena (4,4 milijarde dolara) na dvije hiljade milijardi jena (17,6 milijardi dolara), naveo je Toyoda.

To će biti dio Toyotinih ukupnih ulaganja od 4.000 milijardi jena u baterijska električna vozila, koja će uključiti i kapitalne izdatke kao i istraživanje i razvoj.

Kompanija planira da njen luksuzni brend električnih vozila na baterije, Lexus, do 2030. godine učestvuje sa 100-procentnim udjelom u ukupnoj Toyotinoj prodaji vozila u Evropi, Sjevernoj Americi i Kini, a u globalnoj prodaji do 2035. godine.

Izvor: Agencije