Iz Facebooka odlazi direktor koji je vodio projekt kriptovalute

David Marcus je nadgledao napore Facebooka da razvije kriptovalutu ‘Diem’ i aplikaciju za digitalni novčanik ‘Novi’, a njegov odlazak predstavlja izazove za finansijsko-tehničku jedinicu kompanije.

David Marcus se pridružio Facebooku došavši iz PayPala 2014. godine i vodio je prvobitno projekt Facebook Messengera (EPA)

Direktor u finansijsko-tehnološkom sektoru Facebooka, David Marcus napušta kompaniju krajem godine kako bi “počeo da radi na nečem novom”, javlja Reuters.

Marcus je nadgledao napore Facebooka da razvije kriptovalutu poznatu kao “Diem” i aplikaciju za digitalni novčanik pod nazivom “Novi”, a njegov odlazak predstavlja izazove za finansijsko-tehničku jedinicu kompanije, prenosi Tanjug.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg je zahvalio Marcusu na njegovom doprinosu razvoju “Diema” i drugim velikim razvojnim projektima kompanije.

Smanjeni globalni planovi za ‘Diem’

“Ne bismo imali tako veliki zamah sa ‘Diemom’ bez Vašeg vodstva i zahvalan sam što ste od Mete napravili mjesto gde pravimo velika ulaganja”, poručio je Zuckerberg.

Marcus se pridružio Facebooku došavši iz PayPala 2014. godine i vodio je projekt Facebook Messengera, prije nego što je prešao na rad na finansijskim alatima.

Facebook, koji je prošlog mjeseca promijenio korporativno ime u Meta, smanjio je globalne planove za “Diem”, projekt ranije poznat kao “Libra”, nakon zabrinutosti regulatora da bi servis mogao dobiti previše kontrole nad novčanim sistemom, omogućio kriminal i narušio privatnost korisnika.

Izvor: Agencije