Astronomima je pronalazak života u svemiru prioritet

Potrebno je napraviti novi teleskop vrijedan 11 milijardi dolara kako bi se bolje mogao istražiti nastanak crnih rupa, galaksija i univerzuma, kažu astronomi.

Astronomi se nadaju da će na tragu dosadašnjeg uspjeha u skorijoj budućnosti pronaći planete slične Zemlji (Arhiva)

Pronalazak života izvan Zemlje je prioritet astronoma u narednih 10 godina, pokazala je anketa provedena među američkim astronomima na koju se poziva AP.

U izvještaju kojeg je objavila Nacionalna akademija nauke, medicine i inženjerstva, astronomi kažu da im je trenutno fokus na istraživanju naseljivih planeta koje kruže oko zvijezda, a koje su slične planeti Zemlji. Nadaju se da će na tragu dosadašnjeg uspjeha u skorijoj budućnosti pronaći takve planete i fotografisati ih.

“Život na našoj planeti je ili prirodni proces koji se dešava u univerzumu ili splet slučajnosti koje su dovele do toga da smo mi jedina živa bića u galaksiji, ili u univerzumu. I jedno i drugo je zaista nevjerovatno”, navedeno je u izvještaju.

“Nadamo se da ćemo u narednih deset godina znati jesmo li sami”, istaknuto je.

Također, kao jedan od glavnih prioriteta navedeni su istraživanje crnih rupa, neutronskih zvijezda i galaksija.

Ono što je također objavljeno u izvještaju jeste da NASA mora poraditi na rodnoj ravnopravnosti svojih zaposlenika jer su većina istraživača muškarci.

Neophodnost nabavke novog teleskopa

Izvještaj na više od 600 stranica objavljuje se jednom u deset godina, a u njemu se nalaze iskustva i pronalasci desetina naučnika.

Kao jedan od zaključaka izvještaja navodi se da je neophodno da NASA poboljša svoju infrastrukturu te da je krajnje vrijeme da se nabavi novi teleskop koji će imati bolje performanse od trenutnog Hubble teleskopa. Novi teleskop omogućio bi istraživačima da primjete i prate planete čija emisija svjetlosti je i do 10 puta manja od one koju trenutno mogu zabilježiti sa Hubble teleskopom.

Novi teleskop bi trebao koštati oko 11 milijardi dolara i mogao bi biti pušten u funkciju 2040. godine.

Također, potrebno je slati više misija u svemir kako bi prikupili bolje i relevantnije podatke. Naravno, naglašeno je kako bi prepreka u ovom polju mogao biti nedostatak finansiranja, posebno kada se uzme u obzir da je pred nama nesigurno postpandemijsko vrijeme.

Dodatno je naglašeno kako NASA, Nacionalna naučna fondacija te Energetski sektor moraju obratiti pažnju i eleminisati svaki oblik vjerske, rodne i rasne nervanopravnosti među trenutnim, ali i budućim uposlenicima.

Izvor: Agencije