Zagađenje zraka dostiglo nivo koji je imalo prije pandemije

Tokom ove godine nivo štetnih plinova sa efektom staklene bašte je za jedan posto manji od apsolutnog maksimuma iz 2019. godine, objavili su naučnici.

Pandemija je zatvorila veliki dio svijeta i ekonomiju zavisnu od fosilnih goriva, što je izazvalo pad ukupne emisije štetnih plinova u prošloj godini (EPA)

Zagađenje ugljikovim dioksidom dostiglo je nivo koji je imalo prije pandemije, ostavljajući sve manje vremena za borbu protiv globalnog zagrijavanja, upozorava se u studiji na koju se poziva AFP.

Pandemija je zatvorila veliki dio svijeta i ekonomiju zavisnu od fosilnih goriva, što je izazvalo nevjerovatan pad ukupne emisije štetnih plinova od 5,4 posto u prošloj godini.

Međutim, tokom ove godine nivo štetnih plinova sa efektom staklene bašte je za jedan posto manji od apsolutnog maksimuma iz 2019. godine, navodi se u izvještaju “Global Carbon Project”, objavljenom u vrijeme održavanja konferencije o klimi COP26 u Glasgowu.

Vraćanje u realnost

“Studija nas vraća u realnost u vezi sa onim što se događa u svijetu dok se u Glasgowu raspravlja o tome kako se boriti protiv klimatskih promjena”, rekla je klimatologinja Corinne Le Quéré, jedna od autorica studije.

Iako se predviđena emisija CO2 ove godine treba zadržati na 4,4 posto i time biti niža od one koja je zabilježena 2019. godine, naučnici upozoravaju da se sektor saobraćaja nije još oporavio od krize izazvane pandemijom.

Izvor: Agencije