Facebook ukida sistem prepoznavanja lica

Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do decembra, rekao je glasnogovornik Facebooka.

Facebook je pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog sigurnosti korisnika i širokog spektra zloupotreba na svojim platformama (Reuters)

Kompanija Facebook, koja je nedavno preimenovana u Meta Platforms, objavila je da ukida svoj sistem prepoznavanja lica koji automatski identificira korisnike na fotografijama i videosnimkama, navodeći kao razlog rastuću zabrinutost zbog korištenja takve tehnologije, javlja Reuters.

“Regulatori su još uvijek u procesu davanja jasnih pravila koja reguliraju upotrebu” te tehnologije, napisao je u blogu Jerome Pesenti, potpredsjednik Facebooka zadužen za umjetnu inteligenciju. “Usred ove stalne neizvjesnosti, vjerujemo da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica na uski skup slučajeva prikladno”.

Kompanija je navela da je više od trećine Facebookovih dnevno aktivnih korisnika uključilo postavku prepoznavanja lica, a promjena će sada izbrisati “predloške za prepoznavanje lica” više od milijarde ljudi, prenosi Hina.

Kritike zbog lažnog identificiranja

Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do decembra, rekao je glasnogovornik Facebooka.

Facebook je dodao da njegov alat koji stvara opise slika za slabovidne osobe više neće uključivati ​​imena osoba prepoznatih na fotografijama nakon uklanjanja, ali će inače funkcionirati normalno.

Uklanjanje prepoznavanja lica dolazi nakon što se najveća društvena online platforma na svijetu, ali i cijela tehnološka industrija, suočila s upozorenjima i kritkama da bi ta tehnologija mogla lažno identificirati ljude kao sudionke zločina ili dati prednost bijelim licima u odnosu na osobe drugih rasa.

Facebook je također pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog sigurnosti korisnika i širokog spektra zloupotreba na svojim platformama.

Izvor: Agencije