Osnivač i čelnik Twittera podnio ostavku

Osnivač i izvršni direktor Twittera Jack Dorsey podnio je ostavku na mjesto prvog čovjeka ove društvene mreže i odluka odmah stupa na snagu.

Dorsey osim Twittera ima i digitalnu platnu kompaniju Square (EPA)

Osnivač i izvršni direktor Twittera Jack Dorsey podnio je u ponedjeljak ostavku na mjesto prvog čovjeka ove društvene mreže i odluka odmah stupa na snagu, a Dorsey će ostati član menadžmenta Twittera najmanje do sljedeće godine.

Tehnološki šef Twittera Parag Agrawal će preuzeti ulogu izvršnog direktora, prenosi Tanjug.

“Odlučio sam da napustim Twitter jer vjerujem da je kompanija spremna da krene dalje od svojih osnivača. Moje povjerenje u Paraga kao direktora je veliko. Njegov rad u prethodnih deset godina je bio transformacijski. Duboko sam mu zahvalan zbog njegovih vještina, srca i duše. Vrijeme je za vodstvo”, saopštio je Dorsey, a prenio je CNN.

Dorsey se obratio i na Twitteru, gdje je napisao da je to bila samo njegova odluka.

Odlazak iz Twittera

“Bilo mi je teško, naravno. Volim ovu mrežu, kompaniju, volim vas sve, mnogo. S jedne strane sam tužan, s druge sam radostan. Nema mnogih kompanija koje su dostigle ovaj nivo. I nema mnogo osnivača koji biraju dobrobit kompanije prije svog ega. Znam da ćemo dokazati da je ovo bio pravi potez”, napisao je Dorsey.

Nakon objave ove vesti, Twitterove akcije su skočile za 11 posto.

Dorsey osim Twittera ima i digitalnu platnu kompaniju Square.

Jedan od akcionara Twittera, Elliott Management, zatražio je smjenu Dorseyja s mjesta direktora još 2020. godine, prije nego što je investiciona firma postigla dogovor sa menadžmentom kompanije Twitter.

Osnivač Elliott Managementa i milijarder Paul Singer pitao je tada da li Dorsey treba da vodi obje kompanije, pozivajući ga da napusti funkciju jedne od njih (Twitter ili Square).

Izvor: Agencije