Izrael zabranio prodaju cyber tehnologije u 65 zemalja

Prodaja cyber tehnologije sada je zabranjena u 65 zemalja zbog globalnih posljedica izazvanih prodajom špijunskog softvera Pegasus NSO grupe.

Saudijci su navodno koristili softver Pegasus da prate novinara Washington Posta posta Jamala Khashoggija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine (AP)

Ministarstvo odbrane Izraela smanjilo je broj zemalja kojima izraelske kompanije mogu da prodaju cyber tehnologiju zbog globalnih posljedica izazvanih prodajom špijunskog softvera Pegasus NSO grupe.

Prodaja je zabranjena u 65 zemalja pa je na novoj listi 37 zemalja, a bilo ih je 102, javlja izraelski poslovni dnevnik Calcalist, prenosi Beta.

Države u kojima se poštovanje ljudskih prava dovodi u pitanje, uključujući i nove saveznike Izraela, Maroko i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) su uklonjene sa liste.

Na listi nema više ni Saudijske Arabije, ni Meksika.

Saudijci su navodno koristili softver Pegasus da prate novinara Washington Posta posta Jamala Khashoggija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Meksiko je takođe koristio tehnologiju nadgledanja novinara i aktivista.

Međutim, Indija koja je takođe optužena da je koristila NSO tehnologiju da prati novinare, opozicione političare i aktiviste je na novoj listi.

Težak udarac izraelskoj industriji cyber tehnologije

Ova nova pravila će, kako se očekuje, nanijeti težak udarac izraelskoj industriji cyber tehnologije, ocjenjuje se u novinskom izvještaju.

NSO grupa suočila sa sa međunarodnim kritikama zbog optužbi da je pomagala vladama u špijuniranju disidenata i aktivista za ljudska prava.

Ta kompanija tvrdi da je njen proizvod namijenjen samo da pomogne zemljama u borbi protiv kriminala
i terorizma.

Špijunski softver Pegasus smatra se jednim od najmoćnijih oruđa za cyber nadgledanje na tržištu, jer pruža korisnicima mogućnost da preuzmu kontrolu nad telefonom osobe koja se prati, da se preuzmu sve informacije iz tog telefona ili aktivira kamera ili mikrofon, a da korisnik to ne zna.

Apple tužio NSO grupu

Odjeljenje State Departmenta SAD-a za trgovinu je prije nekoliko sedmica objavilo da stavlja NSO na crnu listu, zabranivši toj kompaniji veze sa američkim firmama zbog optužbi da je “omogućila stranim vladama da provode transnacionalnu represiju”.

U utorak je Apple tužio NSO grupu da su joj na meti korisnici njegovih telefona, te da kompanija koja je izazvala skandal mora biti odgovorna.

Apple je zatražio trajnu zabranu da NSO grupa koristi bilo koji Apple softver, uslugu ili uređaj, a također i odštetu za vrijeme i novac potrošeno da se odgovori proizvođaču špijunskih softvera.

Izvor: Agencije

Povezane

Otkriće masovnog programa praćenja komunikacija korisnika aplikacije WhatsApp uz pomoć špijunskog softvera Pegasus pokrenuo je pravu lavinu optužbi širom svijeta.

Published On 27 Jul 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO