Vraća se Winamp, ali u drugačijem formatu

Prva verzija Winampa objavljena je još 1997. godine i vrlo brzo je postao popularan kao jedan od najboljih ‘media playera’ za kompjutere.

Winamp je u fazi aktivnog razvoja, no pretpostavlja se da će originalna aplikacija doživjeti mnoge promjene (EPA)

Popularni muzički player Winamp, koji je bio u širokoj upotrebi na prijelazu dva stoljeća, ponovo je u fazi aktivnog razvoja, ali možda neće stići u formatu po kojem ga pamtimo, prenosi B92.

Prva verzija Winampa objavljena je još 1997. godine i vrlo brzo je postao popularan kao jedan od najboljih media playera za kompjutere. Međutim, loša ažuriranja su ga nekoliko godina kasnije “skinula sa trona”. Svi kasniji pokušaji da se oživi nisu bili uspješni.

Sada je Winamp u fazi aktivnog razvoja, no pretpostavlja se da će originalna aplikacija doživjeti mnoge promjene.

Originalni Winamp je bio u razvoju od 1997. do 2013. godine, podsjeća B92, a prije tri godine pojavila se posljednja, nedovršena verzija.

Najavljeno inovativno osvježavanje

Nakon toga je obećano još ažuriranja, ali se ona nikada nisu dogodila. Sada je stranica Winampa redizajnirana, te se obećava “inovativno osvježavanje najpoznatijeg audio playera na svijetu”.

AudioValley, kompanija u čijem je vlasništvu Winamp, ističe da će novi player “postati platforma koja na jednom mjestu objedinjuje audio entuzijaste, povezuje kreatore i potrošače muzike, podcaste, radio stanice, audio knjige i bilo koji drugi sadržaj”.

Zasnovano na takvom opisu, zaključuje B92, novi Winamp više djeluje kao nova platforma za streaming audio sadržaja, kao što su Spotify ili Pandora.

Izvor: Agencije

Povezane

Početkom devedesetih, sa pojavom računara koji su imali više procesorske snage i memorije, pojavili su se i prvi muzički softveri

Published On 31 Dec 2019

Popularna platforma za slušanje muzike sada je dostupna u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, S. Makedoniji i Albaniji.

Published On 15 Jul 2020
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO