Rusija radi na nacrtu nove orbitalne stanice

Planirano je da se orbitalna servisna stanica napravi do 2027. ili 2028. godine, s tim što u njoj neće stalno boraviti ljudska posada, već će je posjećivati posade od dvije do četiri osobe.

Rusija će se poslije 2025. godine povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice (Reuters - Ilustracija)

Ruska svemirska agencija Roskosmos naložila je raketno-kosmičkoj korporaciji Energija da izradi nacrt projekta nove orbitalne stanice, prenosi Tanjug.

“Nacrt projekta bit će gotov za godinu i po“, izjavio je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin za YouTube kanal Solovjov uživo.

Prema riječima Rogozina, module za novu stanicu lansirat će rakete Angara sa kosmodroma Vostočni.

Govoreći o pokretanju međuplanetarne stanice Luna-25, koje je bilo planirano za ovu godinu, kazao je da će ono biti odloženo za juli sljedeće godine.

Povlačenje iz Međunarodne svemirske stanice

Prethodnu letjelicu Luna-24 lansirao je bivši Sovjetski savez 1976. godine, a glavni zadatak nove misije je razvoj tehnologije za “meko” slijetanje i provođenje kontaktnih istraživanja regije Južnog pola Mjeseca.

U aprilu je potpredsjednik vlade Jurij Borisov najavio da će se Rusija poslije 2025. godine povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice (ISS) i da će raditi na svojoj nacionalnoj stanici, koja bi također trebala postati prelazna stanica za letove na Mjesec.

Rogozin je napomenuo da bi upravljanje ruskim dijelom ISS-a moglo biti povjereno SAD-u.

Planirano je da se orbitalna servisna stanica napravi do 2027. ili 2028. godine, s tim što u njoj neće stalno boraviti ljudska posada, već će je posjećivati posade od dvije do četiri osobe.

Izvor: Agencije

Povezane

Međunarodno svemirsko pravo je nastalo kako bi se smanjile tenzije u vrijeme vrtoglave svemirske trke između tadašnjeg Sovjetskog saveza i Sjedinjenih Američkih Država.

Published On 16 Nov 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO