Punjači za električne automobile na novim zgradama u Velikoj Britaniji

Novi propisi će dovesti do toga da se svake godine postavi do 145.000 dodatnih punjača u periodu do 2030. godine, kada će se završiti prodaja novih automobila na benzin i dizel.

Električni automobili
Zahtjev će se primjenjivati na nove domove, ali i zgrade koje nisu predviđene za stanovanje (EPA - Ilustracija)

Nove zgrade u Velikoj Britaniji morat će od iduće godine imati priključke za punjenje električnih automobila, prema novom zakonu koji je najavio ured britanskog premijera, javlja Reuters.

Kako se navodi iz kabineta premijera Borisa Johnsona, propisi će dovesti do toga da se svake godine u toj državi postavi do 145.000 dodatnih punjača u periodu do 2030. godine, kada će se završiti prodaja novih automobila na benzin i dizel u Velikoj Britaniji.

Strategija nulte emisije

Zahtjev će se primjenjivati na nove domove i na nestambene zgrade kao što su kancelarije i supermarketi, kao i na objekte koji su u fazi renoviranja velikih razmjera i ostavljaju im više od 10 parking mjesta, prenosi Glas Amerike.

Ubrzanje ulaganja u infrastrukturu kako bi se olakšao prelazak na električna vozila bio je jedan od elemenata u širokom nacionalnom dokumentu – strategija nulte emisije – koji je britanska vlada objavila prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije