Rusija i SAD organiziraju zajedničku misiju na Veneru

Venera se tradicionalno smatra ‘ruskom planetom’, jer je sovjetska letjelica bila ta koja je sletjela na nju, kaže generalni direktor Roskosmosa Dmitri Rogozin.

Rusija je prvobitno najavila misiju na Veneru prošle godine, s preliminarnim datumima lansiranja između 2027. i 2029. (NASA)

Rusija i Sjedinjene Američke Države su potvrdile namjeru da organiziraju zajedničku misiju na Veneru, saopćio je generalni direktor Roskosmosa Dmitri Rogozin.

“Dogovorili smo se s Amerikancima za zajedničku misiju na Veneru. Venera se tradicionalno smatra ‘ruskom planetom’. Sovjetska letjelica je bila ta koja je sletjela na nju”, rekao je on za YouTube kanal Solovjov.

Dodao je da će sada biti organizirana zajednička rusko-američka misija Venera-D.

Rogozin je objasnio da će zajednički rad pomoći da se ovaj zadatak pojednostavi što se tiče ekonomskog, tehnološkog i naučnog aspekta.

‘Lakše je riješiti teška pitanja zajednički’

“Lakše je riješiti takva pitanja zajednički, koristeći talente naših naučnika, a istovremeno će biti i ekonomski jednostavnije i pouzdanije kada se radi o tehnološkim operacijama. Zbog svega toga su i SAD zainteresirane za ovo”, zaključio je Rogozin.

Venera, najbliži planetarni susjed Zemlje, slične je veličine kao naša planeta, ali je njena površina obavijena gustim oblacima.

Zbog katastrofalnog učinka staklenika, na površini je nekoliko stotina Celzijevih stepeni, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Rusija je prvobitno najavila misiju na Veneru prošle godine, s preliminarnim datumima lansiranja između 2027. i 2029. godine.

Nedavno su Ujedinjeni Arapski Emirati također objavili amjeru da istraže tu planetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO