iPhone 13 ima prioritet u odnosu na iPad

Proizvodnja iPada je prepolovljena u posljednja dva mjeseca u odnosu na prvobitne planove, a dijelovi se prebacuju na proizvodnju modela iPhone 13.

Globalna kriza sa snabdjevanjem čipovima pogađa Apple jače nego što se ranije smatralo (EPA)

Kompanija Apple je smanjila proizvodnju iPad tableta preusmjeravajući veću količinu komponenti u proizvodnju modela iPhone 13, što je znak da globalna kriza sa snabdjevanjem čipovima pogađa ovog proizvođača jače nego što se ranije smatralo, piše japanski list Nikkei.

Proizvodnja iPada je prepolovljena u posljednja dva mjeseca u odnosu na prvobitne planove, objavio je japanski poslovni dnevnik, pozivajući se na više izvora.

U tekstu se navodi da se dijelovi namijenjeni starijim modelima iPhonea također prebacuju na proizvodnju novog iPhonea 13, prenosi Reuters.

Zapad polako izlazi iz pandemije

Mada je proizvodnja posljednjeg modela otežana zbog zatvaranja tvornica u Aziji i velike potražnje u drugoj polovini godine, Apple se sa smanjenom ponudom nosi bolje od mnogih drugih kompanija zbog svoje ogromne kupovne moći i dugoročnih ugovora s dobavljačima čipova.

Američki tehnološki div daje prednost proizvodnji 13-ice djelimično i zato što predviđa veći rast potražnje za smartfonima nego za iPadima, jer zapadna tržišta počinju da izlaze iz pandemije, navodi Nikkei, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvor: Agencije