NASA će ‘raketirati’ asteroid da testira ‘odbranu’ Zemlje

NASA će testirati tehnologiju skretanja asteroida kako bi utvrdila može li spasiti Zemlji od mogućeg uništenja u sudaru s drugim svemirskim tijelima.

Sudar bi trebao imati tek manji efekt na asteroid, ali dovoljan da promijeni njegovu putanju koja vodi prema Zemlji (Reuters - Ilustracija)

Američka svemirska agencija NASA planira testiranje svoje tehnologije u skretanju asteroida, što će predstavljati probu za spašavanje Zemlje od mogućeg uništenja u sudaru s drugim nebeskim tijelima, prenosi Tanjug.

Program nazvan DART (Double Asteroid Redirection Test), trebao bi početi krajem novembra lansiranjem rakete “SpaceX Falcon 9” iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji, javljaju američki mediji.

Nakon lansiranja u novembru, NASA će testirati svoju tehnologiju skretanja asteroida u septembru 2022. godine kako bi utvrdila kako utiče na kretanje asteroida blizu Zemlje u svemiru.

Cilj DART letjelice bit će skretanje asteroida Dimorphos srednje veličine, koji orbitira oko mnogo većeg asteroida Didymosa, a ovo će biti prva potpuna demonstracija ovakve vrste tehnologije za odbranu planete.

Tek manji efekt na asteroid

“Pobrinut ćemo se da nas stijena iz svemira ne vrati u kameno doba”, rekao je Thomas Statler, znanstvenik agencije NASA, dodajući kako će to biti “prvi put da je čovjek promijenio kretanje u svemiru”.

Dimorphos je izabran za ovu misiju jer njegova veličina odgovara onoj koju imaju asteroidi koji bi mogli predstavljati prijetnju za Zemlju.

Sudar bi trebao imati tek manji efekt na asteroid, ali dovoljan da promijeni njegovu putanju koja vodi prema Zemlji. Tri godine kasnije će misija Hera, koju je planira Evropska svemirska agencija ESA, izvršiti potrebne analize i mjerenja kako bi se ustanovilo da li je test uspješno proveden.

Izvor: Agencije

Povezane

Za vrijeme solarne konjunkcije, plin izbačen sa Sunca mogao bi ometati radio signale ako inženjeri pokušaju komunicirati s letjelicama na Marsu.

Published On 29 Sep 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO