Telegram ima 70 miliona novih korisnika zbog pada Facebooka

Ruska aplikacija je, zahvaljujući šestosatnoj blokadi Facebooka i usluga razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger, dobila veliki broj novih korisnika.

Moskva je bila u pravu kada je razvila vlastite suverene internetske platforme i društvene mreže (EPA)

Aplikacija Telegram u ponedjeljak je, zahvaljujući šestosatnoj blokadi Facebooka i usluga razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger, dobio više od 70 miliona novih korisnika, izjavio je u utorak njegov osnivač Pavel Durov.

Facebook je blokadu pripisao “neispravnoj promjeni konfiguracije“, što je 3,5 milijarde njegovih korisnika spriječilo u pristupu uslugama WhatsAppa, Instagrama i Messengera.

Problem je izazvao pad globalnog sistema, koji je trajao više od šest sati, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Dobrodošlica izbjeglicama sa drugih platformi’

“Dnevna stopa rasta Telegrama premašila je sva očekivanja. Izrazili smo dobrodošlicu izbjeglicama sa drugih platformi, njih preko 70 miliona u jednom danu“, napisao je Durov na svom Telegram kanalu.

Dodao je kako su neki korisnici u Sjevernoj i Južnoj  Americi možda imali manjih poteškoća, jer su milioni ljudi u isto vrijeme pohrlili na Telegram, aplikaciju za slanje teksta i multimedijalnih poruka na Android, iOS i Windows uređajima, ali je usluga za većinu korisnika uobičajeno dobro radila.

Rusija je saopćila da je taj incident pokazao da je Moskva bila u pravu kada je razvila vlastite suverene internetske platforme i društvene mreže.

Izvor: Agencije