Bivša menadžerica tužila Facebook za širenje mržnje i dezinformacija

Facebook je uvijek pokazivao da bira profit umjesto sigurnosti, rekla je Frances Haugen, koja će ove sedmice svjedočiti pred Kongresom.

Facebook bi mogao poduzeti pravne radnje protiv Frances Haugen ako se utvrdi da je ukrala povjerljive podatke iz kompanije (AP)

Znanstvenica za analizu podataka Frances Haugen, koja je u u gostovanju na CBS-u otkrila da je zviždačica u Facebooku, ustvrdila je da bi u svakom sukobu između javnog dobra i onoga što koristi toj kompaniji, jedna od najvećih društvenih mreža odabrala vlastite interese, javlja AP.

Ona je, gostujući u emisiji “60 minuta”, potvrdila da je anonimno podnijela tužbu saveznim tijelima za provedbu zakona u kojoj se poziva na svoje istraživanje u kojem se dokazuje širenje mržnje, nasilja i dezinformacije putem Facebooka.

“Ono što sam u Facebooku uvijek i iznova primjećivala bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook, a Facebook je uvijek birao optimizaciju za svoje vlastite interese, kako bi zaradio što više novca”, rekla je Haugen u ekskluzivnom intervjuu za CBS.

Haugen, koja je radila u Googleu i Pinterestu prije nego što se 2019. godine pridružila Facebooku, navela je kako je po dolasku u tu kompaniju zatražila radno mjesto u sektoru koji se bavi borbom protiv dezinformacija, budući da je izgubila prijatelja zbog teorija zavjere na internetu.

“Facebook je uvijek pokazivao da bira profit umjesto sigurnosti”, rekla je Haugen, koja će ovog tjedna svjedočiti pred Kongresom.

Podnijela osam tužbi

Prema njenim riječima, Facebook je prerano isključio zaštitne mjere osmišljene da spriječi dezinformacije i pobunu nakon što je Joe Biden prošle godine pobijedio Donalda Trumpa, tvrdeći da je to pridonijelo smrtonosnoj invaziji na Capitol Hill, 6. siječnja.

Nakon izbora, kompanija je raspustila jedinicu za građanski integritet u kojoj je radila. Oni su se bavili praćenjem algoritama koji upravljaju onim što se prikazuje na feedovima vijesti korisnika, te su provjeravali kako favoriziraju sadržaje u kojima se promovira mržnja.

Haugen je podnijela najmanje osam tužbi američkim saveznim tijelima u kojima tvrdi da je Facebook prekršio zakon uskrativši informacije o rizicima koje predstavlja njegova društvena mreža, objavljeno je u emisiji “60 minuta”. Facebook bi zauzvrat mogao poduzeti pravne radnje protiv nje ako se utvrdi da je ukrala povjerljive podatke iz kompanije.

Haugen vjeruje da osnivač Facebooka i izvršni direktor Mark Zuckerberg “nije imao namjeru praviti platformu koja će širiti mržnju, ali je dozvolio da se donose odluke koje će proizvesti takve posljedice da sadržaji govora mržnje i polarizacije u društvu dobivaju veću distribuciju i veći doseg od onih afirmativnih i pozitivnih za to isto društvo”.

Godišnji prihod Facebooka više se nego udvostručio s 56 milijardi dolara u 2018. godine na projiciranih 119 milijardi dolara u ovoj godini, na temelju procjena analitičara koje je ispitao FactSet. U međuvremenu je tržišna vrijednost tvrtke porasla sa 375 milijardi dolara krajem 2018. na gotovo 1.000 milijardi dolara danas.

Facebook ismijao navode zviždačice

I prije nego što je cijeli intervju objavljen u nedjelju, jedan od izvršnih direktora Facebooka ismijavao je navode zviždačice kao “zavaravajuće”, prenosi AP.

“Društvene mreže imale su veliki utjecaj na društvo posljednjih godina, a Facebook je često mjesto gdje se većina ovih rasprava odigrava”, napisao je Nick Clegg, potpredsjednik tvrtke za politiku i javne poslove u dopisu poslanom u petak. “Postojeći dokazi jednostavno ne podržavaju ideju da su Facebook ili općenito društvene mreže primarni uzrok polarizacije”.

Prema njegovim riječima, “nema savršenstva na društvenim medijima, kao i u bilo čemu drugom u životu”.

Intervju “60 minuta” na CBS-u, u kojem je gostovala Frances Haugen, dodatno pojačava svjetla reflektora koja su već uperena prema Facebooku dok zakonodavci i regulatori diljem svijeta pomno ispituju ogromnu moć društvenih mreža da oblikuju mišljenja i polarizirajuće učinke na društvo.

The Wall Street Journal je nedavno, pozivajući se na stručnu reviziju internih dokumenata kompanije, objavio da je Facebook umanjio negativne efekte svoje aplikacije Instagram na mlade korisnike i da je slabo reagirao na upozorenja zaposlenih zbog načina na koji platformu u zemljama u razvoju koriste trgovci ljudima.

Upravo je te dokumente s novinarima Journala podijelila Haugen.

Facebook se brani ulaganjem u sigurnost

Kompanija Facebook je potvrdila u međuvremenu kako je od 2016. godine investirala više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere, čime je reagirala na navode Journala po kojem nije uspjela popravi “štetne efekte platforme” koje su uočili analitičari.

Jedna od najvećih svjetskih kompanija ističe da na sigurnosti danas radi 40.000 ljudi, dok ih je prije pet godina bilo četiri puta manje, prenosi Reuters.

U međuvremenu su procurjeli i dokumenti pokazuju da je Facebook najmanje dvije godine držao u tajnosti interne studije o štetnom utjecaju njihove aplikacije Instagram na tinejdžerice, dok su rukovoditelji Facebooka u javnosti taj problem dosljedno umanjivali i zaobilazili.

Instagram izaziva depresiju

Instagram, platforma za razmjenu fotografija i videozapisa koja je u vlasništvu Facebooka od 2012. godine, odgovorna je za izazivanje suicidalnih misli kod mladih korisnika, objavio je i londonski The Times.

U fokus grupama tinejdžerice su u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama krivile Instagram za osjećaje anksioznosti i depresije, otkrilo je interno istraživanje koje je procurilo u javnost i koje je prvi objavio The Wall Street Journal, ističući da je Facebook svjestan da Instagram pogoršava sliku o tijelu svakoj trećoj tinejdžerki koja koristi aplikaciju, prenijela Beta.

Dokumenti o Instagramu dio su velike interne komunikacije o različitim istraživanjima koja uključuju mentalno zdravlje tinejdžera, politički diskurs i trgovinu ljudima.

Izvor: Agencije