Bosna i Hercegovina među najmanje sigurnim od cyber kriminala

Najmanje sigurnom državom označen je Myanmar, a slijede ga Kambodža, Honduras, Bolivija, Mongolija, Alžir, Zimbabve, Nikaragva, Bosna i Hercegovina te El Salvador.

Pod imenom 'BCP' - Belarus Cyber Partisans, grupa je od samog početka demonstrilala izuzetno sofisticirane tehnike za cyber napade, prikupljanje informacija i sakrivanje tragova (EPA - Ilustracija)

Bosna i Hercegovina nalazi se na devetom mjestu u svijetu po riziku od cyber prijetnji, objavile su Nezavisne novine pozivajući se na istraživanje kompanije SEON, koja se bavi sigurnošću na internetu.

Prema “Globalnom izvještaju o cyber kriminalu”, navedeno je koje su države najugroženije, ali i koje su najsigurnije.

Najmanje sigurnom državom označen je Myanmar, a slijede ga Kambodža, Honduras, Bolivija, Mongolija, Alžir, Zimbabve, Nikaragva, Bosna i Hercegovina te El Salvador.

“Ove zemlje imaju veoma slabo zakonodavstvo u vezi sa cyber kriminalom ili ga ni nemaju, pa stoga nose najveći rizik za obavljanje transakcija koje uključuju osobne podatke”, navedeno je u istraživanju.

Danska, Njemačka i SAD najsigurniji

Najsigurnija država je Danska, prate je Njemačka i Sjedinjene Američke Države, a među deset sigurnih su još Norveška, Velika Britanija, Kanada, Švedska, Australija, Japan, te Nizozemska.

“Ovo su zemlje u kojima je cyber sigurnost najsnažnija. Ljudi su najzaštićeniji od cyber kriminala kroz zakonodavstvo i tehnologiju”, istaknuto je u istraživanju.

Istraživanjem su obuhvaćene 94 države, a od nekadašnjih jugoslovenskih republika, a danas nezavisnih država najbolje kotiraju Hrvatska, koja je na 26. mjestu i Slovenija koja je odmah iza nje. Sjeverna Makedonija je 52, Srbija dva mjesta iza, dok druge države nisu obuhvaćene ovim izvještajem.

Izvor: Agencije