Startupovi za klimatske tehnologije prikupili 32 milijarde dolara

Količina rizičnog kapitala koja se ove godine slila u klimatske tehnologije je više nego učetverostručena u poređenju sa cijelom 2016.

Evropa je najbrže rastuća regija na globalnom nivou po ulaganjima u klimatske tehnologije (EPA)

Startup kompanije koje rade na razvoju tehnologija za borbu protiv klimatskih promjena prikupile su u tekućoj godini rekordne 32 milijarde dolara na globalnom nivou, prema rezultatima jednog istraživanja na koje se poziva CNBC.

Količina novca za projekte tzv. rizičnog kapitala (venture capital) koja se slila u ovoj godini u klimatske tehnologije već je premašila ukupan iznos za cijelu 2020, navodi se u izvještaju kompanije za analizu rizičnog kapitala Dealroom i reklamne agencije “London & Partners”, prenosi Tanjug.

Istovremeno, ulaganja u klimatske tehnologije su se više nego učetvorostručila u odnosu na 2016. godinu, kada su investitori podržali novoosnovane kompanije u ovom sektoru sa samo 6,6 milijardi dolara.

Evropa je najbrže rastuća regija na globalnom nivou po ulaganjima u klimatske tehnologije, odnosno u tehnološke kompanije koje rade na smanjenju emisije plinova sa efektom staklene bašte ili na rješavanju posledica klimatskih promjena.

U Londonu osnovano 416 kompanija

Evropska venture capital ulaganja u startup kompanije u području klimatskih tehnologija su u ovoj godini sedam puta veća u odnosu na 2016. godinu, pri čemu je iznos porastao sa 1,1 milijarde na osam milijardi dolara, navodi se u izvještaju.

Sa izuzetkom zaljevskog područja u Kaliforniji, London je dom najveće koncentracije startup kompanija u području klimatskih tehnologija, dodaje se.

U britanskoj prestonici je, kako se navodi, od postizanja Pariskog sporazuma o klimi 2015. osnovano 416 novih preduzeća koje se bave klimatskim tehnologijama, a njihova zajednička vrijednost se procjenjuje na 28 milijardi dolara.

Ipak, između 2016. i 2021. godine, najviše sredstava su na tržištima kapitala prikupili klimatskih startupovi u SAD-u, a prate ih rivali u Kini, Švedskoj i Velikoj Britaniji, piše u izvještaju bez preciziranja iznosa.

Izvor: Agencije

Povezane

Zapad bi trebao odgovoriti na obećanje Pekinga da neće finansirati postrojenja na ugalj vršenjem pritiska na svoj privatni sektor da slijedi primjer Kine.

opinion by Kevin P. Gallagher
Published On 20 Oct 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO