China Telecom bez dozvole za rad u SAD-u

Federalna komisija za komunikacije oduzela je dozvolu za rad kineskoj kompaniji u SAD-u zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Glasnogovornik China Telecoma je nazvao odluku FCC-a 'razočaravajućom' (EPA)

Američko regulatorno tijelo za komunikacije oduzelo je dozvolu za rad kineskom China Telecomu u Sjedinjenim Američkim Državama zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na The Guardian.

Odluka američke Federalne komisije za komunikacije (FCC) znači da China Telecom sada mora obustaviti američke usluge u roku od 60 dana. Ta najveća kineska telekomunikaciona kompanija je skoro 20 godina imala dozvolu da pruža telekomunikacione usluge u SAD-u.

Ova vijest je naglo oborila vrijednost dionica kineskih tehnoloških kompanija na američkim berzama, ali i u Hong Kongu.

Iz FCC-a su utvrdili kako je China Telecom “podložan eksploataciji, uticaju i kontroli kineske Vlade i da je velika vjerovatnoća da će biti primoran povinovati se zahtjevima kineske Vlade bez dovoljnih zakonskih procedura koje podležu nezavisnom sudskom nadzoru”.

Značajni rizici

Američka komisija je saopćila da kontrola firme koju provodi kineska vlada povećava “značajne rizike za nacionalnu sigurnost i provođenje zakona”, što joj pruža mogućnost da “pristupa, skladišti, ometa i/ili pogrešno usmjerava američku komunikaciju, omogućavajući joj da se bavi špijunažom i drugim štetnim aktivnostima protiv SAD-a”.

Glasnogovornik China Telecoma je nazvao odluku FCC-a “razočaravajućom”, dodajući da kompanija planira “nastaviti sa svim dostupnim opcijama i služiti svojim klijentima”.

Odluka je najnoviji potez američke Vlade u ograničavanju pristupa američkoj tehnologiji kineskim telekomunikacionim kompanijama, što je počelo tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije

Povezane

Razgovor dvojice predsjednika dešava se nakon što je rekordni broj kineskih vojnih aviona preletio kroz zračni prostor Tajvana čime su se podigle tenzije u toj regiji.

Published On 06 Oct 2021

Barack Obama je pitao Stevea Jobsa šta je potrebno uraditi kako bi se iPhone proizvodio u SAD, a on je odgovorio: ‘Ova radna mjesta se nikada neće vratiti kući’.

Published On 26 Aug 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO