Trumpova društvena mreža – slična Twitteru i krši sva pravila

Trump je svoju društvenu mrežu odlučio pokrenuti kao ‘oružje u borbi protiv velikih tehnoloških kompanija’, koje ga navodno mrze, ali i kao ‘prostor za širenje istine koju drugi pokušavaju sakriti’.

Društvena mreža 'Truth Social' zapravo je Trumpov pokušaj stvaranja nove pozornice za propovijedanje sljedbenicima i nove poslovne ideje za bogaćenje - ako uopće zaživi (AFP)

Probna verzija društvene mreže “Truth Social”, koju je najavio pokrenuti bivši američki predsjednik Donald Trump, iznimno je nalik Twitteru, koristi se besplatnom platformom za decentralizirane društvene mreže koja se zove Mastodon i mogla bi ga dodatno obogatiti – ako uopće zaživi, javlja Jutarnji list.

Predstavljajući “Truth Social”, zagrebački dnevnik podsjeća kako je Trump svoju društvenu mrežu odlučio pokrenuti kao “oružje u borbi protiv velikih tehnoloških kompanija”, koje ga navodno mrze, ali i kao “prostor za širenje istine koju drugi pokušavaju sakriti”. Zapravo je pokušaj, navodi list, stvaranja nove pozornice za propovijedanje svojim sljedbenicima i nove poslovne ideje za bogaćenje.

Trumpova društvena mreža koristi se besplatnom platformom za decentralizirane društvene mreže koja se zove Mastodon i koja je besplatna za sve koji ga žele iskoristiti za izradu svojih verzija društvenih mreža. Postoji uvjet po kojem se na društvenoj mreži, kad se pokrene, mora jasno istaknuti da se platforma temelji na Mastodonu i svima dopustiti slobodan pristup izvornom kodu aplikacije – Trump je prekršio oba pravila.

Nalozi ugašeni zbog poticanja na nasilje

Zbog toga je tvrtka Trump Media and Technology Group (TMTG) dobila upozorenje da u roku od 30 dana mora ispoštovati navedene uvjete korištenja, jer će se u suprotnom suočiti s pravnim posljedicama. Odgovora na zahtjev nije bilo, a probna verzija Truth Sociala je nestala. Ostala je samo lista predbilježbi za trenutak kad zaživi Trumpova mreža, prenosi Jutarnji list.

Analitičari su uvjereni da Trumpova društvena mreža neće zaživjeti niti mu uspjeti poslužiti kao nova platforma za obraćanje masama. Početkom godine Twitter i Facebook ugasili su Trumpove naloge nakon nereda u Washingtonu i napada na Capitol Hill, uz obrazloženje da je preko tih platformi poticao pristalice na nasilje.

Prije isključivanja Trump je imao gotovo 89 milijuna pratitelja na Twitteru, preko koga je objavljivao i veliki broj predsjedničkih odluka, imao je 35 milijuna pratitelja na Facebooku i njih 24 milijuna na Instagramu.

Izvor: Agencije