Microsoft upozorava na nove hakerske napade Rusije

Microsoft je objavio da grupa, koju naziva Nobelium, koristi novu strategiju kako bi iskoristila direktan pristup koji preprodavci imaju IT sistemima svojih klijenata.

Microsoft prati napade Nobeliuma od maja, te je uočio više od 140 kompanija na meti grupe (AFP)

Američki tehnološki div Microsoft upozorio je da isti hakeri koje podržava Rusija, a koji su odgovorni za upad u korporativne kompjuterske sisteme SolarWindsa 2020. godine, nastavljaju s napadima na globalne tehnološke sisteme, ovog puta ciljajući na preprodavce usluga u cloudu, javlja Glas Amerike.

Microsoft je objavio da grupa, koju naziva Nobelium, koristi novu strategiju kako bi iskoristila direktan pristup koji preprodavci imaju IT sistemima svojih klijenata, nadajući se da će se “lakše lažno predstavljati kao pouzdani tehnološki partner organizacije kako bi dobili pristup svojim klijentima na nižem nivou”.

Preprodavci su posrednici između proizvođača softvera i hardvera i eventualnih korisnika tehnoloških proizvoda.

Kampanja otkrivena u ranim fazama

Microsoft prati napade Nobeliuma od maja, te je uočio više od 140 kompanija na meti grupe, pri čemu se vjeruje da je deset posto sistema kompanija, odnosno njih 14, “kompromitovano”.

“Nedavna aktivnost je još jedan pokazatelj da Rusija pokušava dobiti dugoročan, sistematski pristup raznim tačkama u tehnološkom lancu snabdjevanja i uspostaviti mehanizam za nadgledanje – sada ili u budućnosti – ciljevima interesantnim za rusku vladu”, upozorio je Microsoft.

“Na sreću, otkrili smo ovu kampanju u njenim ranim fazama i dijelimo saznanja kako bismo pomogli preprodavcima usluga u cloudu, tehnološkim dobavljačima i njihovim klijentima, kako bi preduzeli blagovremene korake i osigurali da Nobelium ne bude uspešniji”, navela je kompanija.

Rusija sve negira

Microsoft je potvrdio da je Nobelium izveo 22.868 napada od jula, ali da je bio uspješan samo nekoliko puta. Većina napada usmjerena je na američke vladine agencije i think tankove (savjetodavne organizacije) u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega su uslijedili napadi u Ukrajini, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama NATO-a.

Washington je prošle godine okrivio rusku obavještajnu agenciju SVR za hakiranje SolarWindsa, pri čemu je kompromitovano nekoliko federalnih agencija.

Rusija je negirala da je bilo šta loše učinila.

Izvor: Agencije

Povezane

Upozorenje koje je objavila NSA opisuje napade operativaca povezanih sa GRU, ruskom vojnoobavještajnom agencijom, koja je prethodno bila povezana s velikim cyber-napadima u inostranstvu.

Published On 02 Jul 2021

Iako se čini da se hakerski napadi dešavaju samo najvećim svjetskim kompanijama, poput Googlea ili Facebooka, realnost je da su cyber napadi veoma česta pojava.

Published On 06 Jul 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO