Kina ubrzava razvoj tehnologija nove generacije

Kineski mediji najavljuju da će do 2030. godine biti vidljivi rezultati u ukupnoj zelenoj transformaciji ekonomskog i društvenog razvoja države.

Kina namjerava ubrzati razvoj informacione tehnologije nove generacije, biotehnologije, novih materijala, vrhunske opreme, novih energetskih vozila i drugih strateških industrija u nastajanju (EPA)

Kina je objavila smjernice za postizanje maksimalnog nivoa emisije ugljika do 2030. i ugljične neutralnosti do 2060. godine, a u skladu sa novom filozofijom razvoja, javila je Kineska medijska grupa (CMG).

To znači, prenosi Beta, da će ta država ubrzati razvoj informacione tehnologije nove generacije, biotehnologije, novih materijala, vrhunske opreme, novih energetskih vozila, vazduhoplovstva, pomorske opreme i drugih strateških industrija u nastajanju.

Planirano je da do 2025. godine Kina izgradi ekonomski sistem zelenog, niskokarbonskog i kružnog razvoja, a efikasnost korišćenja energije ključnih industrija će biti znatno poboljšana.

Pozivajući se na smjernice Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Državnog savjeta, CMG prenosi da će do 2030. godine biti vidljivi rezultati u ukupnoj zelenoj transformaciji ekonomskog i društvenog razvoja, a efikasnost korišćenja energije ključnih industrija koje troše energiju dostići će međunarodni napredni standard.

Smjernice Partije i državnih vlasti

Do 2060. godine, precizirano je u smjernicama, trebao bi u potpunosti biti uspostavljen zeleni, niskougljični i kružni ekonomski sistem te čist, niskougljičan, siguran i efikasan energetski sistem.

Prema smjernicama, udio potrošnje nefosilne energije trebao bi biti veći od 80 posto, uz navođenje da je zabranjeno slijepo razvijanje energetski intenzivnih projekata sa visokim emisijama.

Zemlja će uvesti politiku kontrole proizvodnje za industriju energije iz uglja, petrohemiju i hemijsku industriju uglja i poboljšati smjernice za višak kapaciteta, prenijela je CMG.

Izvor: Agencije

Povezane

Kina će vjerovatno dominirati u ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u području umjetne inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od jedne decenije, procjenjuju obavještajne službe.

Published On 11 Oct 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO