Djeca u Australiji na društvene mreže samo uz saglasnost roditelja

Osim zaštite djece, vlasti Australije žele zaštititi sve korisnike interneta i osigurati da zakoni te zemlje o privatnosti budu odgovarajući u digitalnom dobu.

U Australiji je, čak i prije pandemije, postojao stalni porast znakova uznemirenosti među mladima, upozoravaju vlasti (AP)

Australija planira obračun s online reklamama koje ciljaju na djecu tako što će natjerati platforme društvenih mreža da traže suglasnost roditelja za korisnike mlađe od 16 godina ili da se suoče s kaznama od 10 milijuna australskih dolara (7,5 milijuna dolara), javlja AP.

Prema nacrtu zakona, time bi se Australci zaštitili na internetu i osiguralo da zakoni te zemlje o privatnosti budu odgovarajući u digitalnom dobu, navodi se u priopćenju vlade.

Platforme društvenih mreža bi morale poduzeti sve potrebne korake da verificiraju uzrast svojih korisnika prema obvezujućem kodu za usluge društvenih mreža i drugih velikih online platformi koje rade u Australiji.

U nacrtu zakona se također navodi da bi platforme morale prvenstveno voditi računa o najboljim interesima djece kada rukuju njihovim osobnim podacima.

Zahtijevalo bi se, također, dobivanje suglasnosti roditelja za korisnike mlađe od 16 godina koji se žele prijaviti na mrežu.

Zaštita djece na društvenim mrežama

Predložene zakonske izmjene, kako se navodi, uslijedile su nakon što je bivša menadžerica Facebooka Frances Haugen ranije ovog mjeseca izjavila da će, kadgod dođe do sukoba između javnog dobra i onoga što koristi kompaniji, taj div društvenih mreža izabrati vlastite interese.

Pomoćnik australskog ministra za mentalno zdravlje i prevenciju samoubojstava David Coleman rekao je da će novi nacrt zakona koristiti za zaštitu djece od društvenih mreža.

“U Australiji, čak i prije pandemije, postojao je stalni porast znakova uznemirenosti i pogoršanja mentalnog zdravlja među mladima. Iako su razlozi za to različiti i složeni, znamo da su društvene mreže dio problema”, rekao je Coleman.

Regionalna direktorica Facebooka Mia Garlick podsjetila je kako je njena platforma pozivala na to da se australski zakoni o privatnosti prilagođavaju novim tehnologijama.

Izvor: Agencije