SpaceX će učiniti Muska prvim svjetskim trilionerom

Analitičar Adam Jones smatra da od samog početka 2002. godine SpaceX pomiče granice i rokove mogućeg, kad je riječ o raketama, lansirnim vozilima i infrastrukturi.

Musk je već najbogatiji čovjek na svijetu s imovinom vrijednom 241 milijardu dolara (EPA)

Elon Musk, glavni direktor kompanije Tesla, mogao bi postati prvi trilioner na svijetu zahvaljujući svojoj firmi SpaceX, smatra analitičar Morgana Stanleyja, prenosi Hina.

Musk je već najbogatiji čovjek na svijetu s imovinom vrijednom 241 milijardu dolara.

Većinu toga duguje svojoj kompaniji Tesla koja proizvodi električne automobile, ali zahvaljujući usponu SpaceX-a u istraživanju svemira i svemirskog turizma samo je pitanje vremena kada ća postati prvi svjetski trilioner.

Adam Jones, analitičar Morgana Stanleyja, rekao je da od samog svojeg početka 2002. godine SpaceX pomiče granice i rokove mogućeg, kad je riječ o raketama, lansirnim vozilima i infrastrukturi.

“Mnogi kažu da ako Elon Musk postane prvi trilioner… to neće biti zbog Tesle. Drugi kažu da bi SpaceX mogao u konačnici postati najvrjednija kompanija na svijetu, u bilo kojem industrijskom sektoru”, navodi Jones u svojoj analizi “SpaceX Escape Velocity … Who Can Catch Them?”

Letovi u svemir razonoda za bogataše

SpaceX je preobrazio način na koji svijet gleda na istraživanja svemira. Letovi u svemir, koji su do sada bili rijetkost i za koje se trebalo dugo pripremati i imati puno sreće, postali su još jedna razonoda za bogate i utjecajne u posljednjih nekoliko mjeseci. To je velikim dijelom zasluga upravo SpaceX-a jer je ta kompanija prva došla na ideju raketa koje se mogu koristiti više puta.

Takve rakete sada su gotovo postale stvarnost pa su troškovi letova u svemir bitno manji, unutar okvira budžeta najbogatijih.

Jones smatra da SpaceX može biti predvodnik u mnogim nišama, bilo da je riječ o svemirskoj infrastrukturi, istraživanjima dalekog svemira ili promatranju Zemlje.

Projekt satelitskog interneta Starlink bit će također ključan za rast kompanije.

Jones procjenjuje da SpaceX vrijedi 200 milijardi dolara. Musk je vlasnik 48 posto kompanije.

Izvor: Agencije