Velika Britanija kaznila Facebook sa 70 miliona dolara

Platforma nije pružila potrebne informacije tokom britanske istrage Facebookove kupovine aplikacije Giphy.

Platformi je izrečeno više upozorenja, tvrdi britanska Uprava za zaštitu konkurencije i tržište (Reuters)

Britanski regulator za zaštitu konkurencije kaznio je u srijedu Facebook sa 50,5 miliona funti (69,4 miliona dolara) zbog kršenja naredbe izrečene tokom britanske istrage o Facebookovoj kupovini popularne aplikacije Giphy za pravljenje i dijeljenje GIF animacija.

Facebook tokom istrage nije pružio potrebne informacije, zbog čega je toj platformi izrečeno više upozorenja, saopćila je britanska Uprava za zaštitu konkurencije i tržište, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

‘Svjesno odbijali dostavu potrebnih podataka’

Britanske vlasti su saopćile da je ovo prvi put da je otkriveno da je ta kompanija prekršila “početnu naredbu” svjesnim odbijanjem da dostavi potrebne podatke.

Takve naredbe su standardna praksa na početku istrage o završenom spajanju kompanija i imaju za cilj sprečavanje daljnjih integracija kompanija dok se odvija istraga.

Kompanija je kažnjena sa 50 miliona funti zbog neizvršenja naredbe i sa još 500.000 funti zbog toga što je dva puta bez saglasnosti mijenjala svog glavnog službenika za usklađenost sa zakonskom regulativom.

Izvor: Agencije

Povezane

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg namjerava govoriti o promjeni brenda 28. oktobra, na godišnjoj konferenciji kompanije ‘Connect’, ali bi plan mogao biti objavljen i ranije, javlja Verge.

Published On 20 Oct 2021

Facebook ima takav način rada u kome softver i algoritmi više promovišu negativne sadržaje kako bi korisnici što više vremena proveli na mreži i unutar aplikacije, upozoravaju stručnjaci.

Published On 12 Oct 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO