Apple vodeći po zaradi na tržištu mobilnih telefona

Tokom drugog kvartala ove godine Apple je ostvario 75 posto operativne zarade na tržištu telefona i 40 posto prihoda, a drži samo 13 posto globalne isporuke mobilnih telefona.

Proračuni i brojke nisu službeni, jer Apple ne dijeli podatke o prodaji ili isporuci svojih iPhone uređaja (EPA)

Iako Android ima mnogo veći broj korisnika u usporedbi s iOS-om, Apple je vodeći po zaradi na tržištu mobilnih telefona, pokazuju istraživanja kompanije Counterpoint Research.

Prema izvještaju, tokom drugog kvartala ove godine Apple je ostvario 75 posto operativne zarade na tržištu telefona i 40 posto prihoda.

Portal Benchmark podsjeća da Apple drži samo 13 posto globalne isporuke mobilnih telefona.

iPhone skup, ali i dalje tražen

Counterpoint Research ukazuje da je razlog tome snažan brend kompanije, jer modele iPhone, usprkos visokim cijenama, korisnici i dalje kupuju.

Prema citiranom izvještaju, prihod od 40 posto je niži u usporedbi s onim što je ostvareno tokom posljednjeg kvartala prošle godine, kada je Appleov udio u prihodu na tržištu telefona dosegnuo 50 procenata.

Ovi proračuni i brojke nisu službeni, jer Apple ne dijeli podatke o prodaji ili isporuci svojih iPhone uređaja, navodi Benchmark.

Izvor: Agencije

Povezane

Apple Inc u utorak je predstavio novi iPhone 13 i 13 Mini s blještavijim ekranom kako bi svoje korisnike privukao 5G tehnologiji, dok su najavljene i promjene iPada i satova. 

Published On 14 Sep 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO