Svjetski susret o borbi protiv cyber kriminala, ali bez Rusije

U Ukrajini i Rusiji djeluje velik broj grupa koje plasiraju ucjenjivački softver, takozvani ‘ransomware’, tvrde stručnjaci.

Dio američkih zvaničnika i analitičara tvrdi da cyber-kriminalci djeluju uz prešutnu podršku Kremlja, no da nisu pod direktnom kontrolom vlasti (Reuters)

Rusija nije pozvana na virtualni susret o borbi protiv kibernetskog kriminala na kojem će pod vodstvom SAD-a sudjelovati 30 država, rekao je američki dužnosnik, a javlja Reuters.

U Ukrajini i Rusiji djeluje velik broj skupina koje plasiraju ucjenjivački softver, takozvani ransomware, tvrde kibernetski stručnjaci.

Dio američkih dužnosnika i analitičara, prenosi Hina, tvrdi da te skupine u Rusiji djeluju uz prešutnu podršku Kremlja, no da nisu pod izravnom kontrolom vlasti u Moskvi.

Susret će se trajati dva dana i biti podijeljen na šest dijelova. Razgovarat će se o upotrebi kriptovaluta u prikrivanju zarade od kibernetskog kriminala, procesuiranju skupina koje plasiraju ransomware, korištenju diplomacije u borbi protiv takvog kriminala te o pomoći državama u stvaranju otpornosti na napade, rekao je dužnosnik američke vlade za Reuters koji ne navodi njegovo ime.

Uz SAD će razgovore predvoditi Indija, Australija, Njemačka i Velika Britanija. Na skupu će, između ostalih, sudjelovati i Kanada, Francuska, Brazil, Meksiko, Japan, Ukrajina, Irska, Izrael, Južnoafrička Republika i Europska unija.

Ekspertnu grupu formirali Biden i Putin

“Vodimo aktivne razgovore s Rusima, no nisu pozvani da sudjeluju na ovom forumu”, rekao je neimenovani dužnosnik, dodavši da to ne znači da Rusija ne bi mogla sudjelovati na budućim susretima.

Dužnosnik je još kazao kako SAD izravno razgovara s Rusijom o pitanju kao što je ransomware u sklopu ekspertne skupine koju su uspostavili američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Dodao je kako su ti razgovori u tijeku, da je SAD podijelio informacije o određenim kriminalnim skupinama unutar Rusije te da je Moskva poduzela prve korake u rješavanju tog pitanja.

Biden je stavio velik prioritet na kibernetsku sigurnost nakon niza ovogodišnjih napada koji su zaprijetili destabilizacijom američkom energetskom i prehrambenom sektoru.

Izvor: Agencije