Nestašica čipova smanjuje proizvodnju modela iPhone 13

Tehnološki div Apple predvidio je prozvodnju 90 miliona uređaja iPhone 13 do kraja godine, ali će se morati zadovoljiti sa ‘samo’ 80 miliona.

Potražnja za novim modelom je velika u svijetu, posebno u Kini i SAD-u (Reuters)

Američka kompanija Apple neće dostići cilj proizvodnje za svoj novi model iPhone 13 prije božićnih i novogodišnjih praznika zbog svjetske nestašice čipova, navodi agencija Bloomberg.

Tehnološki div predvidio je prozvodnju 90 miliona uređaja iPhone 13 do kraja godine, ali će se morati zadovoljiti sa “samo” 80 miliona, pošto njegovi partneri Broadcom i Texas Instruments ne mogu odgovoriti potražnji, prenosi Beta.

Apple je prošlog mjeseca predstavio novu seriju pametnih telefona koji uključuju četiri modela – od verzije iPhone 13 mini, po početnoj cijeni od 700 dolara, do verzije iPhone 13 ProMax po početnoj cijeni od 1.100 dolara.

Problemi bili očekivani, ali je potražnja velika

Potražnja je velika u svijetu, posebno u Kini i SAD-u, navode analitičari. Prema njihovim procjenama, Apple će imati problem nedostatka najmanje pet miliona modela iPhone 13 za predstojeće praznike ako se potražnja nastavi ovim tempom.

Krajem jula, pri objavljivanju kvartalnih rezultata, šef kompanije Apple Tim Cook je rekao da očekuje veća ograničenja u snabdjevanju za taj kvartal nego za prethodna tri mjeseca.

Podsjetio je tada kako ograničenja imaju i druge firme u tom sektoru i nisu samo karakteristična za Apple, precizirajući da dio problema leži i u tome što je potražnja znatno veća od onoga što je kompanija prognozirala.

Izvor: Agencije