Otkriveni neobični signali iz pravca Mliječnog puta

Signali se ne uklapaju u postojeći obrazac, što bi moglo ukazati na novu klasu zvjezdanog objekta.

Najčudnije svojstvo novog signala je da ima veoma visoku polarizaciju, tvrdi naučnik Ziteng Wang (EPA)

Astronomi su otkrili neobične signale koji dolaze iz pravca centra galaksije Mliječni put, koji se ne uklapaju u postojeći obrazac promjenjivog radio izvora, što bi moglo ukazati na novu klasu zvjezdanog objekata.

“Najčudnije svojstvo ovog novog signala je da ima veoma visoku polarizaciju. To znači da njegova svjetlost oscilira samo u jednom smjeru, ali se vremenom taj smjer rotira”, rekao je Ziteng Wang, vodeći autor nove studije i profesor sa Univerziteta u Sidneyju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Science Daily.

Naveo je da svjetlost objekta, koja dolazi iz centra naše galaksije, također dramatično varira, a da se signal uključuje i isključuje očigledno nasumično.

Objekti čija svjetlost varira

“Nikada nismo vidjeli nešto slično”, naveo je Wang.

Mnoge vrste zvijezda emituju promjenjivu svjetlost u elektromagnetnom spektru.

Pulsari, supernove, plamteće zvijezde i brzi radijski rafali su vrste astronomskih objekata čija svjetlost varira.

“Prvo smo mislili da bi to mogao biti pulsar – vrlo gusta vrsta rotirajuće zvijezde – ili pak vrsta zvijezde koja emituje ogromne solarne baklje. Ali signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju onome što očekujemo od ovih vrsta nebeskih objekata”, rekao je Wang.

Izvor: Agencije

Povezane

Chris Impey u američkom listu ‘The Hill’ predviđa budućnost međunarodnih sukoba u svemiru u nedostatku pravila koja reguliraju ponašanje država u ovoj oblasti.

Published On 11 Oct 2021

Svemirska stanica koju gradi Kina će se po završetku takmičiti s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) koju podržavaju SAD, Rusija i Japan.

Published On 21 Sep 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO