BiH ukida carinu na uvoz električnih automobila

Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz automobila na električni i hibridni pogon (EPA - Ilustracija)

Carinska stopa od pet posto na uvoz električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu mogla bi biti uskoro ukinuta, a na uvoz hibridnih vozila smanjena s dosadašnjih 15 na pet posto, saznaje portal Capital.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pripremilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine, prenosi Tanjug.

“Svrha donošenja odluke je da se carinska stopa na uvoz u Bosnu i Hercegovinu novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na pet posto za hibridna vozila, te sa pet posto na nultu carinsku stopu za automobile na električni pogon”, naveli su u tom ministarstvu.

Harmonizacija carinskih stopa

Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila od čega bi Bosna i Hercegovina imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine, tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja.

“Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u Bosni i Hercegovini, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju. Takođe, odlukom bi se izvršila i harmonizacija carinskih stopa koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u Bosni i Hercegovini sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regiji prilikom uvoza ovih proizvoda”, ukazuje ministarstvo

Carinske stope koje se ukidaju i smanjuju ne odnose se na robu koja je porijeklom iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, precizira se u informaciji, koju prenosi Capital.

Izvor: Agencije

Povezane

Električni automobili se smatraju ekološki prihvatljivijim od dosadašnjih benzinaca i dizelaša, ali postoji još problema koje treba riješiti.

Published On 23 May 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO