Digitalni samit balkanskih država u Podgorici

Samit će okupiti visoke predstavnike vlada iz ekonomija Zapadnog Balkana, Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i relevantnih aktera.

Samit će pokriti četiri glavne platforme: povezivanje mreže i usluga, povjerenje i sigurnost, digitalne vještine i digitalna ekonomija (Reuters - Ilustracija)

Digitalni samit Zapadnog Balkana počet će u ponedjeljak u Podgorici i trajati do 13. oktobra, a bit će organiziran u hibridnom obliku.

Samit će biti održan u okviru Berlinskog procesa i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za Zapadni Balkan, usvojenog u Sofiji u novembru 2020. godine, prenosi Beta.

Samit će okupiti visoke predstavnike vlada iz ekonomija zapadnog Balkana, Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), poslovne zajednice i relevantnih aktera.

Organizatori su istakli da će samit promovirati digitalnu perspektivu Zapadnog Balkana u kontekstu evropskih integracija, istovremeno povlačeći put naprijed u Digitalnoj agendi, kako bi se odredili prioritetni ciljevi za regiju.

Digitalni samit će pokriti četiri glavne platforme: povezivanje mreže i usluga, povjerenje i sigurnost, digitalne vještine i digitalna ekonomija.

Globalno izazovna situacija

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je crnogorsko Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Ministrica Tamara Srzentić izjavila je ranije da se samit dešava u trenutku globalno izazovne situacije i da je zbog toga posebno važno da predstavnici tih država “udruže snage i razmjenjuju digitalna iskustva”.

Istakla je da će agenda četvrtog digitalnog samita otvoriti nove perspektive svim savremenim liderima koji dolazi iz vlade, poslovne ili akademske zajednice, organizacija civilnog društva, onima koji su posvećeni evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i ICT zajednici.

Ovogodišnji samit biće organiziran u hibridnom formatu, pa će dio konferencija biti održan u Muzičkom centru u Podgorici, a ostatak online.

Izvor: Agencije